Петро Плахтій, Наталія Казанішена, Євген Казак, Ілля Власов, Василь Мазур, Анатолій Денисовець. ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ З УРАХУВАННЯМ ГРУПОВОЇ ПРИНАЛЕЖНОСТІ ЛЮДИНИ, ТИПУ ЇЇ ХАРЧУВАННЯ, МАСИ ТІЛА І ТИПУ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
// Наука і освіта. – 2023. – №1. – 70-77.
Петро Плахтій,
кандидат біологічних наук,
доцент кафедри біології та методики її викладання,
Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка,
вул. І. Огієнка, 61, м. Кам’янець-Подільський, Україна
ORCID ID: https://orcid.org/ 0000-0003-2527-5097
Наталія Казанішена,
кандидат педагогічних наук, доцент,
завідувач кафедри біології та методики її викладання,
Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка,
вул. І. Огієнка, 61, м. Кам’янець-Подільський, Україна
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-0837-6905
Євген Казак,
кандидат педагогічних наук, доцент,
доцент кафедри спорту і спортивних ігор,
Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка,
вул. І. Огієнка, 61, м. Кам’янець-Подільський, Україна
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-7525-3147
Ілля Власов,
аспірант,
Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка,
вул. І. Огієнка, 61, м. Кам’янець-Подільський, Україна
ORCID ID: https://orcid.org/0009-0004-2274-960X
Василь Мазур,
викладач кафедри спорту і спортивних ігор,
Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка,
вул. І. Огієнка, 61, м. Кам’янець-Подільський, Україна
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-8261-7896
Анатолій Денисовець,
заслужений тренер України,
старший викладач кафедри фізичного виховання,
Поліський національний університет,
вул. Старий бульвар, 7, м. Житомир, Україна
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-2440-5630
ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ З УРАХУВАННЯМ ГРУПОВОЇ ПРИНАЛЕЖНОСТІ ЛЮДИНИ, ТИПУ ЇЇ ХАРЧУВАННЯ, МАСИ ТІЛА І ТИПУ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
АНОТАЦІЯ:
В останні роки зниження рівня здоров’я громадян України стало катастрофічним. Унаслідок нераціонального, розбалансованого, полідефіцитного харчування різко зросла кількість людей, які страждають на хронічні неінфекційні захворювання серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. «Прихований голод» загрожує фізичному й інтелектуальному здоров’ю нації, а проблема раціонального харчування має усі ознаки, що вказують на загрозу національній безпеці. Отже, в умовах дефіциту фінансового забезпечення на послідовну комплексну державну політику в галузі харчування окремим категоріям населення країни розраховувати не доводиться. Проблему варто вирішувати через профілактику і здоровий спосіб життя. І тут, за всіх інших умов, перевагу матимуть ті громадяни, які більш поінформовані з питань культури харчування. Статтю присвячено проблемі забезпечення правильного харчування студентської молоді шляхом урахування їх групової приналежності, типу харчування, маси тіла і типу нервової системи. Установлено, що всі ці чинники більшою або меншою мірою пов’язані з харчуванням людини, з підтриманням її енергобалансу щодо надходження і витрат енергії. Ці та інші дані експериментальних досліджень, викладені у статті, вказують на доцільність їх урахування в організації правильного харчування з метою попередження захворювань, збереження і зміцнення здоров’я студентської молоді. Серед осіб першої групи крові 48% респондентів віддавали перевагу м’ясній їжі, досліджувані з групою крові (А) і (В) віддавали перевагу змішаному харчуванню, понад 50% осіб із групою крові (АВ) харчувалися змішано і стільки ж є «м’ясоїдами». Серед осіб з групою крові (0) найбільше холериків і найменше меланхоліків. Існує певний взаємозв’язок між груповою приналежністю і масою тіла досліджуваних. Більш схильними до опасистості були студенти з групою крові (А) і (О). Досліджувані ІІІ (В) групи крові мали найбільший відсоток осіб із недостатньою масою тіла.
КЛЮЧОВІ СЛОВА:
група крові, тип харчування, тип нервової системи, маса тіла, індекс маси тіла.
ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:
ЛІТЕРАТУРА:
1. Фізіологія вищої нервової діяльності (ВНД) : навчальний посібник / І.А. Іонов та ін. Харків : ФОП Петров В.В., 2017. 143 с.
2. Плахтій П.Д., Голобродський В.П., Юкшинський Г.Й. Харчування і здоров’я. Кам’янець-Подільський : Медобори-2006, 2014. 128 с.
3. Плахтій П.Д., Мосендз Т.М. Валеологічні основи харчування людини з урахуванням її групової приналежності та типу нервової системи. Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Природничі науки. 2016. С. 30–36.
4. Плахтій П.Д., Мосендз Т.М. Дослідження взаємозв’язків групової приналежності людини з типом її харчування. Наукові праці КПДУ. Проблеми теорії і методики фізичного виховання, олімпійського та професійного спорту, лікувальної фізичної культури та спортивної медицини. 2007. Вип. 5. С. 112–115.
5. Плахтій П.Д. Фізіологія людини. Нейрогуморальна регуляція функцій. Київ : Професіонал, 2006. 336 с.
6. Плахтій П.Д., Плахтій Д.П. Фізіологія людини. Обмін речовин та енергозабезпечення м’язової діяльності. Кам’янець-Подільський : Медобори-2006, 2013. 464 с.
7. Плахтій П.Д. Вікова фізіологія і шкільна гігієна. Практикум : навчально-методичний посібник. Кам’янець-Подільський : Медобори-2006, 2014. 144 с.
8. Плахтій П.Д., Блашкова О.М. Фізіологічні основи раціонального харчування. Практикум, тести : навчально-методичний посібник. Кам’янець-Подільський : Медобори-2006, 2020. 164 с.
9. Поліщук С.В. Скажи, яка в тебе група крові, і я скажу, хто ти. Київ : Світ, 1997. 182 с.
10. Eat Right 4 Your Type Peter D’Adamo, Kathy Whitney Детальніше на livelib.ru: https://www.livelib.ru/book/1001177816-eat-right-4-your-type-piter-dadamo