Світлана Тунтуєва, Катерина Дуванська ІДЕНТИФІКАЦІЯ КЛАСИФІКАЦІЙНИХ ОЗНАК ЗЛОЧИННОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ

// Наука і освіта.  2024.  №2. – 91-96.

Світлана Тунтуєва,
кандидат педагогічних наук, доцент,
доцент кафедри соціальної педагогіки,
Державний заклад «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка»,
вул. Івана Банка, 3, м. Полтава, Україна,
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-3266-0110


Катерина Дуванська,
асистент кафедри соціальної педагогіки,
Державний заклад «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка»,
вул. Івана Банка, 3, м. Полтава, Україна,
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-8482-7854


ІДЕНТИФІКАЦІЯ КЛАСИФІКАЦІЙНИХ ОЗНАК ЗЛОЧИННОСТІ
НЕПОВНОЛІТНІХ


АНОТАЦІЯ:

Аналіз теоретичних підходів та соціальної практики у запобіганні правопорушенням серед неповнолітніх доводить актуальність вектору змін у підходах – від застосування адміністративно-каральних заходів до комплексної соціальної та індивідуальної профілактики як у міжнародній кримінологічній теорії та практиці, так і у вітчизняній. Цей перехід включає широкий спектр економічних, соціокультурних, медико-психологічних, психолого-педагогічних та соціально-правових заходів щодо підтримки неповнолітніх правопорушників та підлітків груп ризику, а також програм соціальної реабілітації та корекції поведінки. Сфера досліджень, яка стосується правопорушень серед неповнолітніх, є надзвичайно важливою, оскільки підлітки віком від 14 до 18 років становлять найбільш соціально уразливу групу. Саме підлітки, які знаходяться під негативним впливом оточення, часто свідомо вчиняють правопорушення, прагнучи, таким чином, затвердити свій соціальний статус серед однолітків. Міжнародний досвід демонструє, що найбільш актуальними в системі профілактичних заходів та програм є такі заходи: якісна підготовка кадрів соціальних працівників, які спеціалізуються на виховній роботі щодо корекції відхилень у поведінці; створення мережі спеціалізованих ресоціалізаційних установ та структур; визнання сім’ї головним інститутом соціалізації дітей та підлітків; розвиток виховально-профілактичної, охоронно-захисної діяльності та профілактики правопорушень серед неповнолітніх; підвищення ролі соціально-педагогічної допомоги в корекції та реабілітації неповнолітніх із відхиленнями у поведінці. Модель системи профілактики правопорушень серед неповнолітніх має за мету вчасне виявлення потенційних ризикових груп, а також ефективне управління та координацію заходів щодо їх профілактики та реабілітації.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

злочинність, неповнолітні, правопорушення, профілактика, ресоціалізація, ювенальна юстиція.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:
1. Єдиний звіт про осіб, які вчинили кримінальні правопорушення. URL: https://gp.gov.ua/ua/posts/pro-osibyaki- vchinili-kriminalni-pravoporushennya-2.
2. Загранична В.Б., Кулик Л.М. Детермінанти злочинності неповнолітніх. Роль та місце правоохоронних органів у розбудові демократичної правової держави : матеріали ХІІІ міжнар. наук.-практ. Інтернет-конф., м. Одеса, 31 березня 2021 р. С. 253.
3. Граб Т.В. Кримінологічна характеристика злочинності неповнолітніх: сучасні тенденції. Право і суспільство. 2018. № 6. Ч. 2. С. 173–177.
4. Опацький Р.М. Ювенальна політика в Україні: теорія, правова основа, інституалізація : монографія / за наук. ред. С.М. Алфьорова. Запоріжжя : Дике Поле, 2013. 464 с.
5. Триньова Я.О. Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх : навчальний посібник. Київ : Національна академія прокуратури України, 2014.
6. Статистичні дані стосовно динаміки злочинності в Україні за період 2001–2019 років. URL: https://newcriminalcode.org.ua/statistics.
7. Хом’яченко С. Аналіз причин злочинної поведінки неповнолітніх. Права людини в епоху цифрових трансформацій : матеріали ХІІ міжнар. науково-практ. конф., м. Київ, 22 лютого 2022 р. Тернопіль, 2022. С. 353–356.
8. Bennett T., Holloway K. Preventing Crime: What Works for Children, Offenders, Victims and Places. Cullompton: Willan Publishing, 2004. 256 p.
9. Farrington D.P. Understanding and Preventing Youth Crime. Cambridge: Cambridge University Press, 1996. 325 p.
 
         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.