Світлана Камінська. Структура позанавчальної роботи – складова формування іншомовної комунікації майбутнього моряка.

// Наука і освіта.  2021.  №4. 55-62.

Світлана Камінська,
аспірантка кафедри теорії та історії педагогіки
Київський університет імені Бориса Грінченка,
старший викладач кафедри мовних дисциплін,
Державний університет інфраструктури та технологій,
вул. Кирилівська, 9, м. Київ, Україна,
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-2968-1677


СТРУКТУРА ПОЗАНАВЧАЛЬНОЇ РОБОТИ – СКЛАДОВА ФОРМУВАННЯ
ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАЦІЇ МАЙБУТНЬОГО МОРЯКА


АНОТАЦІЯ:

У статті описані та проаналізовані сучасні аспекти та підходи до визначення поняття «позанавчальна робота». Розглянуто її систему, форми, зміст та функції, проаналізована її структура. Зазначено, що метою позанавчальної роботи є додаткова підготовка студента до виконання своїх професійних обов’язків у майбутньому, подолання мовного бар’єру та соціалізація з членами екіпажу через комунікацію. Значний час у діяльності студента займає аудиторна робота, а саме лекційні та семінарські заняття, практичні або лабораторні, але саме позанавчальна робота дає студенту можливість реалізувати свої знання, набути нові через самовиховання та самоосвіту. Актуальність викладеного матеріалу зумовлена потребами майбутнього фахівця морського транспорту у додаткових годинах, виділених на формування іншомовної комунікації під час навчання для безпосередньої адаптації, соціалізації та професійної комунікації під час плавальної практики та професійної діяльності в майбутньому. А також підвищенням вимог до професійної іншомовної комунікації фахівців морського транспорту в сучасних умовах конкуренції на ринку праці, що призводить до оновлення самої системи формування професійної культури. Формою соціальної діяльності студента виступає саме позанавчальна робота. У статті розкривається роль позанавчальної роботи та її можливості під час формування комунікативної культури майбутніх моряків. На шляху вдосконалення професійних комунікативних якостей майбутнього фахівця морського транспорту певну роль відіграє позанавчальна робота. У закладах вищої освіти насамперед віддається пріоритет аудиторній роботі, під час якої формуються та розвиваються тверді навички. Значення позанавчальної роботи набуває обертів лише останнім часом через вимоги працедавців до розвитку м’яких навичок, які можна розвинути і засобами іншомовної комунікації. У статті визначається, що саме позанавчальна робота сприяє підвищенню зацікавленості студентів в обраній сфері діяльності, розвитку самостійної роботи та саморозвитку, що в свою чергу стимулює прагнення до професійного підходу та творчого пошуку.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

професійна іншомовна комунікація, позанавчальна робота, формування готовності, стандарти фахової підготовки, самодіяльність, плавальна практика.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Архипова І. А. Найкращі тести самодіагностики особистості старшокласників і студентів. Психологічний практикум. СПб: Наука і техніка, 2009. 288 с.
2. Гаврилюк О. О. Організація позааудиторної виховної роботи з формування комунікативної культури майбутніх учителів (на матеріалі курсу «іноземна мова, професійно спрямована»). Вісник Національної академії Державної прикордонної служби України. Вип. 2. 2013. С. 82–83.
3. Гаврилюк О.О. Формування комунікативної культури майбутніх учителів засобами поза аудиторної роботи.: Дис. канд. пед. наук: 13.00.04.- 2007. 205с.
4. Гусак Т. М., Малінко О. Г. Підвищення самостійності студентів під час вивчення іноземних мов: К.: Педагогіка і психологія. 2000. № 4. С. 56.
5. Коваль В. Ю. Система позааудиторної діяльності студентів вищих навчальних закладів: Наукові праці Донецького національного технічного університету. Серія: Педагогіка, психологія, соціологія. 2009. № 6. С. 19–23.
6. Кондрашова Л. В. Позааудиторна робота з педагогики в педагогічному інституті. Одеса: Вища школа, 1988. 160 c.
7. Кучерява О. Ю. Форми та види поза аудиторної роботи з математики в педагогічному університеті. Дидактика математики: Проблеми та дослідження. 2009. №31. С.79–83.
8. Мельник М. В. Формування професійних знань учнів професійних училищ у процесі позаурочної роботи з природничо–математичних дисциплін.: Дис. канд. пед. наук: 13.00.04. Вінниця, 2005. 185 с.
9. Словник-довідник з професійної педагогіки. За ред. А. В. Семенової. Одеса: Пальміра, 2006. 221с.
10. Смалько О. Позааудиторна виховна робота як чинник професійно-особистісного становлення майбутніх фахівців: Науковий вісник Східноєвропейського національного університету ім. Л. Українки. 2014. № 8. С. 77–81.
11. Про Національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року: Указ Президента України № 344/2013 від 25.06.13 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua (дата звернення 12.12.2021).
12. Уйсімбаєва Н. В. Зміст, структура та особливості організації позааудиторної роботи майбутнього вчителя як складова його особистісного самовдосконалення: Кіровоградський державний педагогічний університет ім. В. Винниченка, Кіровоград, Україна, 2015. c. 69-71.
13. Ярмаченка М. Д. Педагогічний словник. К. : Пед. думка, 2001. 561с.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.