Ольга Юрценюк. Науково-методичні підходи до викладання дисципліни «медична та психологічна експертиза».

// Наука і освіта.  2021.  №2. 34-40.


DOI:

Ольга Юрценюк,
кандидат медичних наук, доцент кафедри нервових хвороб,
психіатрії та медичної психології імені С. М. Савенка
Буковинського державного медичного університету
пл. Театральна, 2, м. Чернівці, Україна,
ORCID ID: http://orcid.org/0000-0002-1450-1530


НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИКЛАДАННЯ
ДИСЦИПЛІНИ «МЕДИЧНА ТА ПСИХОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА»


АНОТАЦІЯ:

Дисципліна «Медична та психологічна експертиза» створена з метою отримання більш поглиблених професійних знань і компетенцій у такій прикладній галузі клінічної психології як експертна діяльність. Серед завдань, що вирішуються клінічним психологом в охороні здоров'я, однією з основних є його участь в проведенні різних видів експертиз. Метою цієї статті є виділення особливостей методології викладання нової навчальної дисципліни «Медична та психологічна експертиза». Для досягнення мети було сформовано завдання: визначити актуальні питання зазначеної навчальної дисципліни, встановити та описати зміст компетентностей та очікуваних результатів. Важливими завданнями вивчення медичної та психологічної експертизи є: оволодіння студентами практичними вміннями і навичками, що застосовуються у медико-психологічній експертизі; закріплення навичок практичного втілення вмінь по підготовці матеріалів, необхідних для обґрунтування опису заключення медико-психологічних експертиз; вміння оформляти висновок експерта, дотримуючись правил послідовності оформлення. Встановлено, що предмет «Медична та психологічна експертиза» закладає основи вивчення студентами психіатрії, наркології та інших клінічних дисциплін, та передбачає інтеграцію викладання з цими дисциплінами; забезпечує формування умінь застосовувати знання з медичної та психологічної експертизи в процесі подальшого навчання й у професійній діяльності; закладає основи пізнання лікарем психології хворої людини, профілактики порушення психічних функцій в процесі життєдіяльності та при різних захворюваннях, проведення медичної та психологічної експертизи хворих. На основі теоретичного аналізу та практичних напрацювань нам вдалося узагальнити та систематизувати підходи до вивчення проблеми викладання навчальної дисципліни «Медична та психологічна експертиза». Встановлено, що на сучасному етапі освітнього процесу викладання навчальної дисципліни «Медична та психологічна експертиза» є новою, важливою і складною задачею, яку необхідно комплексно вирішувати та удосконалювати, використовуючи різні методи навчання.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

медицина, психологія, експертиза, студенти, компетентності, патопсихологія.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Вітенко І. С., Вітенко Т. І. Основи психології: Підручник для студентів вищих медичних навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації. Вінниця, 2011. 230 с.
2. Максименко С. Д., Коваль І. А., Максименко К. С., Панучак М. В. Медична психологія. За ред. ак. С. Д. Максименка. Підручник. Вінниця: Нова Книга, 2008. 520 с.
3. Марчак В. Я. Використання спеціальних психологічних знань у досудовому слідстві. Чернівці: Рута, 2005. 152 с.
4. Bosenko A., Orlik N., Palschkova I. Dynamics of functional capabilities of girls aged 17–22 years old with different vegetative status during the ovarian-menstrual cycle. Georgian Medical News. 2019. 9 (294). P. 27–31. URL: http://www.geomednews.org/shared/issues/med 294.pdf (дата звернення: 03.07.2020). 
5. Wynter L., Burgess A., Kalman E., Heron J. E., Bleasel J. Medical students: what educational resources are they using? BMC Med Educ. 2019. 19 (1), 36. DOI: https://doi.org/10.1186/s12909-019-1462-9

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.