Ніна Новикова. До питання періодизації шкільної біологічної освіти України: минуле і сучасність.

// Наука і освіта.  2018.  №11-12. 11-15.


DOI:

Ніна Новикова,
завідувач кафедри природничо-математичної освіти,
кандидат педагогічних наук, доцент,
Комунальний заклад Львівської обласної
ради «Львівський обласний інститут
післядипломної педагогічної освіти»,
вул. Огієнка 18 а, м. Львів, Україна
ORCID ID 0000-0002-4284-2332


ДО ПИТАННЯ ПЕРІОДИЗАЦІЇ ШКІЛЬНОЇ
БІОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ: МИНУЛЕ І СУЧАСНІСТЬ


АНОТАЦІЯ:

Проаналізовано освітні зміни в Україні впродовж ХХ – початку ХХІ століття, детерміновані соціальноекономічні реформами, розвитком історико-педагогічної думки, загальної шкільної освіти, здобуттям державою незалежності в 1991 році як передумови розвитку шкільної біології початку ХХІ століття. Розкрито ряд підходів учених до періодизації шкільної біологічної освіти з характерними особливостями її розвитку від початку ХХ століття в Україні як системи. Показано відсутність спільних узгоджених критеріальних вимог дослідників до тривалості періодів і етапів розвитку освіти. У зв’язку з трансформацією стратегічних пріоритетів освіти кінця ХХ - початку ХХІ століття зі знань і умінь школяра на його особистісні якості та формування компетентностей запропоновано модель шкільної біологічної освіти початку ХХІ століття як системного утворення у парадигмальному, структурному і функціональному аспектах. Охарактеризовано структуру кожного з аспектів та його компонентів і складових.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

періодизація, шкільна біологічна освіта, історіографічні дослідження, модель біологічної освіти; парадигмальний, структурний, функціональний аспекти.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1.Гупан Н. М. Розвиток історії педагогіки в Україні (історіографічний аспект) : дис. … д-ра пед. наук: 13.00.01 / Н. М. Гупан; Ін-т педагогіки АПН України. - К., 2001. - 496 с.
2.Курило В. С. Освіта та педагогічна думка Східноукраїнського регіону у ХХ столітті / В. С. Курило. – Луганськ : ЛДПУ, 2000. – 460 с.
3.Первое всесоюзное совещание по истории естествознания // Естествознание в школе. – 1947. - № 4. - С. 85–86.
4.Сухомлинська О. В. Періодизація педагогічної думки в Україні: кроки до нового виміру / О. В. Сухомлинська // збірник наукових праць до 10- річчя АПН України. – Частина 1. – Харків: ОВС, 2002. – С. 37-54.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.