Vasylyk M. S., Rusnak I. S. Improvement of Foreign Language Training of Future Primary School Teachers.

// Наука і освіта.  2017.  №5. 98-102.


DOI:

Марина Степанівна Василик
кандидат педагогічних наук, доцент кафедри іноземних мов,
Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника,
вул. Шевченка, 57, м. Івано Франківськ, Україна
Іван Степанович Руснак,
доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри іноземних мов
Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія,
вул. Проскурівського підпілля, 139, м. Хмельницький, Україна


УДОСКОНАЛЕННЯ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ
МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ


АНОТАЦІЯ:

У статті акцентовано увагу на необхідності формування іншомовної комунікативної компетентності майбутнього вчителя початкової школи як необхідної умови його успішної професійної діяльності. Зазначено, що розширення міжнародного співробітництва вимагає від сучасного фахівця володіння іноземною мовою на принципово новому рівні – як інструментом, який дозволяє не тільки вільно орієнтуватися в сучасному суспільстві, але і якісно виконувати свої професійні функції, розширювати свій професійний і культурний світогляд у процесі залучення до різноманітних джерел інформації. Звідси цілком закономірно випливає необхідність оволодіння іноземною мовою вже в початковій школі, а, відповідно, і потреба в підготовці педагогічних кадрів, спроможних забезпечити формування іноземної комунікативної компетентності молодшого школяра. За допомогою використання сучасних методів науково-педагогічних досліджень (структурний метод, змістовий аналіз, абстрагування, класифікація та узагальнення даних, індуктивний та дедуктивний методи) доведено, що головний акцент у навчанні іноземної мови необхідно ставити на оволодіння мовно-мовленнєвими компетенціями, виробляти у майбутніх фахівців здатність спілкуватися іноземною мовою у реальних ситуаціях професійно-педагогічної діяльності, спонукати до неї суб’єктів навчально-виховного процесу. Встановлено, що в основу навчання іноземної мови професійного спрямування покладено сучасні інноваційні технології навчання (інформаційно-комунікаційні (комп’ютерні), ігрові, тренінгові). Обґрунтовано, що особливий інтерес у студентів викликають ігрові технології, а саме ділова гра (відтворюється поведінка і робота конкретних працівників: учителя, директора, завуча, класного керівника.), які наближують їх до майбутньої професійної діяльності, дають можливість краще підготуватися до проходження педагогічної практики в школі, набути необхідних умінь і навичок спілкування з молодшими школярами. З’ясовано, що досягнення навчальної мети вивчення іноземної мови забезпечує використання таких найпоширеніших традиційних методів активного навчання, як: словесні – бесіда, діалог: наочні – інтерактивна демонстрація, корпоративні – робота в малих групах, карусель; колективно-групові – «аналіз ситуацій», «мозковий штурм», вирішення проблем: ситуативні – імітаційні ігри; дискусійні – дискусія, дебати; дослідницькі – метод проектів.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

учитель початкової школи, іншомовна підготовка, комунікативна компетентність, інноваційні технології навчання, ділова гра, навчально-мовленнєва діяльність, мовленнєві ситуації, мовно-мовленнєва компетентність, активні методи навчання, фонетична, лексична і граматична компетентність.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Практикум з методики навчання англійської мови в початковій школі: навч. Посібник / уклад.: Б. І. Лабінська, О. Я. Гоменюк, О. М. Тумак. – Чернівці, Чернівецький національний університет, 2015. – 184 с.
2. Романюк С. З. Інноваційні підходи до навчання лінгвістичних дисциплін майбутніх учителів початкової школи / С. З. Романюк // Наукові записки Рівненського державного гуманітарного університету: Оновлення змісту, форм та методів навчання і виховання в закладах освіти. – Вип.15 (58). – Ревне, 2017. – С.140-144.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.