Bevz H. M. Marital Role Expectations Based on Triangle by Steve Karpman

// Наука і освіта.  2017.  №11. 46-51.


DOI:

Галина Михайлівна Бевз,
доктор психологічних наук, доцент, завідувачка лабораторії психології спілкування
Інституту соціальної та політичної психології,
Національна академія педагогічних наук України,
вул. Андріївська 15, м. Київ, Україна


РОЛЬОВІ ЕКСПЕКТАЦІЇ У ПОДРУЖНІХ ВЗАЄМИНАХ ЗА ТРИКУТНИКОМ СТІВЕНА КАРПМАНА


АНОТАЦІЯ:

В статті представлено результати дослідження рольових експектацій у подружній взаємодії чоловіків та жінок згідно концепції «Драматичного трикутника» С. Карпмана. Актуальність теми обумовлена важливістю посилення психологічного інструментарію для аналізу подружніх взаємин, а також недостатністю представленості концепції «Драматичного трикутника» С. Карпмана на терені української науки. Результати дослідження розкривають особливості використання одруженими чоловіками та жінками рольової тріади «Драматичного трикутника» а також очікувань від партнера виконання цих ролей та їхнього рольового внеску щодо відчуття взаємопідтримки у подружніх стосунках. Встановлено статистично значущі гендерні відмінності у проявах рольової тріади «драматичного трикутника», що відображаються у явищі культивації у сімейній взаємодії ролі «Рятівника», значенні акту реєстрації шлюбу для актуалізації ролі «Рятівника», особливостях переключення ролей «Жертва» - «Переслідувач» та включення рольової тріади в побудову подружніх та батьківсько-дитячих взаємин. Доведено, що актуалізація у сімейній взаємодії ролі «Рятівника» зростає у чоловіків із показником віку, а у жінок ще із тривалістю подружнього життя та збільшенням кількості дітей (більше двох). Установлено, що для чоловіка включення ролі «Рятівника» пов’язано не з тривалістю сімейних взаємин, а з актом офіційної зміни статусу на одруженого. Натомість жінка більше вбачає романтики в неофіційних стосунках, де її очікування від чоловіка позиції «Рятівника» та його налаштованість на цю роль збігаються. Доведено, що роль «Жертви» у подружньому житті активізується в ситуації зниження рівня їхнього життєвого забезпечення, а «Переслідувача» - в ситуації конфліктної ситуації та антагонізму. Доведено, що стосунки взаємопідтримки у подружній парі та рольові позиції «Драматичного трикутника» є і різно-детермінованими, і гендерно-залежними, і такими, що по-різному представлені у розбудові двох типів сімейних стосунків – подружніх та батьківсько-дитячих. Це може формувати у чоловіків та жінок різну систему координат для оцінки ситуації їхньої взаємодії, змінюючи тим самим напрямок комунікативного процесу в системі «позиція – стосунки» і запускаючи рольовий паттерн «Драматичного трикутника».


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

подружня взаємодія, гендерні відмінності, стосунки, ролі, рольова позиція, «Драматичний трикутник».


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Андреева Т. В. Психология современной семьи. / Т. В. Андреева. – СПб. : Речь, 2006. – С.427-431.
2. Горностай П. П. Личность и роль: Ролевой подход в социальной психологии личности / П. П. Горностай – К.: «Интерпресс ЛТД», 2007. – 312 с.
3. Ніконова О. Ю. Розробка та стандартизація тесту «Драматичний трикутник». / О. Ю. Ніконова // Практ. психологія та соціальна робота. – 2011. – № 7. – С.39-44.
4. Ніконова О. Ю. Соціально-психологічні ознаки співзалежної особистості: ґендерний аспект [Текст] : автореф. дис. ... канд. психол. наук : 19.00.05 / О. Ю. Ніконова; Ін-т соц. та політ. психології НАПН України – К. : 2012. – 20 с.
5. Стюарт Я. Современный трансактный анализ / Я. Стюарт, В. Джонс. — СПб. : Социально-психологический центр, 1996. – 330 с.
6. Acey Choy. The Winners Triangle in the Transactional Analysis / Choy Acey // Journal Vol 20 (1) Jan 1990 – P. 40-46.
7. Furman W. Network of Relationships Questionnaire Manual / Wyndol Furman, Duane Buhrmester. – The University of Denver and the University of Texas at Dallas. – Режим доступу: http://www.midss.org/sites/default/files/network_of_relati onships_questionnaire_manual.6.21.2010.doc
8. Johnson, R. Skip. Escaping Conflict and the Karpman Drama Triangle. / R. Skip Johnson. – Режим доступу: https://www.linkedin.com/pulse/drama-trianglefinding-way-out-yuliya-kutichshev
9. Karpman M. D. Fairy tales and script drama analysis / M. D. Karpman // Transactional Analysis Bulletin. – 1968. – 26 (7). – P. 39-43.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.