Чухрій І. В. Соціально-психологічні чинники виникнення дезадаптованості в осіб молодого віку з обмеженнями життєдіяльності.

// Наука і освіта.  2016.  №9. – 203-210.

 

Інна Володимирівна Чухрій

кандидат психологічних наук, старший викладач 

кафедри психології та соціальної роботи, 

Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського,

вул. Острозького, 32, м. Вінниця, Україна

 


СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ВИНИКНЕННЯ ДЕЗАДАПТОВАНОСТІ В ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУ З ОБМЕЖЕННЯМИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ 


АНОТАЦІЯ:

У статті подається теоретичний аналіз проблеми соціально-психологічної дезадаптованості молодих людей з обмеженнями життєдіяльності. Проаналізовано ряд наукових концепцій, які акцентують увагу на взаємозв’язку несприятливої індивідуальної історії розвитку людини та наявності у неї особистісної дезадаптованості. Встановлено, що досвід несприятливої для розвитку дитини взаємодії з матір’ю та іншими членами сім’ї,  відсутність спілкування з однолітками, проблеми навчання, працевлаштування та інші можуть впливати на виникнення особистісної дезадаптованості. Припускається, що у молодих людей з обмеженнями життєдіяльності дезадаптованість виявляється в наявності негативних емоційних переживань, неконструктивних поведінкових та когнітивних стереотипах, ускладненнях комунікації та інших, які утворюються в процесі їх індивідуального розвитку.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

соціально-психологічна дезадаптованість, молода людина з обмеженнями життєдіяльності, комунікабельність, негативні емоційні стани, поведінка.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

 

1.Винникот Д. В. Маленькие дети и их матери / Д. В. Винникот / Пер. с англ. Н.М. Падалко. –М.: Независимая фирма «Класс», 1998. –80с.

 

2.Выготский Л.С. Собрание сочинений в шести томах. Основы дефектологии/ Л. С. Віготский/Под ред. Т.А. Власовой. –М.: Педагогика, 1983. –368с.

 

3.Гроф С. За пределами мозга: пер. с англ./С. Гроф. –М: Изд-во Трансперсонального ин-та, 1993. –498с.

 

4.Шевцов А. Г. Дитина з порушенням опорно-рухового апарату в загальноосвітньому просторі. Методичні рекомендації фахівцям з організації та впровадження інклюзивної форми навчання дітей з порушеннями функцій опорно-рухового апарату. Навчально-методичний посібник / А. Г. Шевцов, О. В. Романенко, Л. О. Ханзеерук, О. В. Чеботарьова, за заг. наук. ред. Шевцова А. Г. –К. : Видавничий Дім «Слово», 2014. –200 с.

 

5.Каменская В.Г. Детская психология с элементами психофизиологии: учебное пособие /В.Г. Каменская. –2-е изд., испр. И доп. –М.: ФО-РУМ, 2011. –288с.

 

6.Кузікова С. Б. Теорія і практика вікової психокорекції: навч. посібник / С. Б. Кузікова. –Суми: ВТД «Університетська книга», 2006. –384 с.

 

7.Фюр Г. «Запрещенное» горе / Г. Фюр. –Мн. : Вараксин А.Н., 2008. –78 с.

8.Хьелл Л., Зиглер Д. Теории личности. –3-е изд / Л. Хьелл, Д. Зиглер. –СПб.: Питер, 2008. –607 с.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.