Осипенко Е. В. Морфометрическая характеристика учащихся i ступени образования г. Гомеля

// Наука і освіта.  2016.  №4. – 155-162.

Євген Владиславович Осипенко,
кандидат педагогічних наук, старший викладач
кафедри теорії та методики фізичної культури,
Гомельський державний університет імені Ф. Скорини,
вул. Радянська, 104, м. Гомель, Білорусь
 


ОЦІНКА ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ УЧНІВ I СТУПЕНЯ ОСВІТИ М. ГОМЕЛЯ


АНОТАЦІЯ:

Статтю присвячено вивченню показників фізичного розвитку учнів I ступеня освіти м. Гомеля. Нами встановлено, що процес росту дитячого організму є нерівномірним і хвилеподібним. У обстежених школярів підтверджуються загальнобіологічні закономірності збільшення основних антропометричних показників. У дівчаток 7-8 років констатовано більш раннє настання стрибка росту. Маса тіла у хлопчиків віком 7-8 років варіює в діапазоні від 24,3 кг до 25,8 кг, абсолютне значення приросту за рік склало 1,5 кг; у дівчаток віком 7-8 років – від 24,6 до 27,5 кг, абсолютне значення – 2,9 кг. Це свідчить про більшу масу тіла дівчат і про її більш значне збільшення протягом року, ніж у хлопчиків. Отримані дані несуттєво відрізняються від даних, наявних у літературних джерелах. Щодо довжини тіла, у хлопчиків віком 7-8 років вона варіює в діапазоні від 123,6 до 128,0 см, абсолютне значення приросту за рік склало 4,4 см; у дівчаток – від 122,4 до 128,5 см, абсолютне значення – 6,0 см. Дані, отримані нами, свідчать про більшу довжину тіла дівчаток і про її більш значне збільшенні протягом року, ніж у хлопчиків; при цьому вони незначно відхилені від даних, що є наявними в літературних джерелах. Показники гармонійності статури показали, що 52% дітей мають гармонійну статуру, 30% – дисгармонійну, з них 15% мають дефіцит маси тіла та 15% – зайву  вагу, а  18 %  мають різко дисгармонійну статуру та потребують корекції досліджуваних показників за допомогою фізкультурно-оздоровчих заходів. Проведене дослідження допомагає виявити необхідність проведення корекції з дітьми 7-8 років. Під корекцією нами розуміється комплекс заходів оздоровчого, загальнозміцнюючого та розвиваючого впливу за допомогою спеціально підібраних систем фізичних вправ, що впливають на формування опорно-рухового апарату, усунення функціональної недостатності та підвищення рівня фізичної підготовленості учнів. 


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

учні, хлопчики, дівчатка, фізичний розвиток, установи загальної середньої освіти, показники.   


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Агаджанян Н. А. Экологическая физиология / Н. А. Агаджанян, А. Г. Марачев, Г. А. Бобков. – М. : Крук, 1998. – 416 с.
2. Букина Л. Г. Соматотип и показатели соматического здоровья девочек-подростков / Л. Г. Букина, Н. Н. Тятенкова // Ярославский педагогический вестник. – №2, 2012. – Т. III (Естественные науки). – С. 124-128.
3. Демидко Н. Н. Особенности состояния сердечно-сосудистой системы подростков в городах с разным уровнем промышленного загрязнения / Н. Н. Демидко и др. // Экология человека. – №7, 2011. – С. 27-33.
4. Нагаева Т. А. Физическое развитие детей и подростков: учебное пособие / Т. А. Нагаева, Н. И. Басарева, Д. А. Понамарева. – Томск : СибГМУ, 2011. − 101 с. 5. Поляшова Н. В. Адаптационный потенциал младших школьников и его взаимосвязь с параметрами физического развития / Н. В. Поляшова, А. Г. Соловьев, И. А. Новикова // Экология человека. – №2, 2008. – С. 34-38.
  
 

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.