Анатолій Массанов ПСИХОЛОГІЧНІ БАР’ЄРИ ОСОБИСТОСТІ

// Наука і освіта.  2024.  №1. – 63-67.

Анатолій Массанов,
доктор психологічних наук, професор,
Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського»
вул. Старопортофранківська, 26, м. Одеса, Україна,
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-1002-4941


ПСИХОЛОГІЧНІ БАР’ЄРИ ОСОБИСТОСТІ


АНОТАЦІЯ:

У статті аналізується проблема дослідження психологічних бар’єрів особистості, яка займає центральне місце у вирішенні ряду питань, пов’язаних із формуванням особистості та її професійним і особистісним розвитком. Результати аналізу психологічних бар’єрів дозволяють пояснити багато явищ психічного життя людини. Проте на сучасному етапі питання щодо природи психологічних бар’єрів особистості потребує подальшого уточнення як у теоретичному, так і в практичному плані. Зокрема, не існує остаточного розуміння того, до якого психічного явища можна віднести психологічні бар’єри особистості. Метою нашого дослідження є виокремлення на теоретичному рівні змісту психологічних бар’єрів та їх специфіки у порівнянні з іншими психічними явищами, що впливають на хід діяльності особистості. Для досягнення цієї мети та виконання поставлених завдань були використані наступні методи: аналіз літератури, синтез та узагальнення, логічний аналіз, концептуальний аналіз. Теоретичний аналіз проблеми дослідження підтвердив, що психологічні бар’єри переважно проявляються у зв’язку з чотирма проявами психічного життя особистості: наявність негативних рис характеру, диспозицій та установок, що перешкоджають відповідній діяльності; несприятливий психічний стан суб’єкта діяльності для певної активності; стереотипи поведінки та мислення, які стають недоцільними у новій ситуації; обмеження морального та ідеологічного характеру. За результатами дослідження було виявлено наступне: психологічні бар’єри представляють собою психічний стан, що перешкоджає особистості виконувати бажану дію чи діяльність; формування психологічного бар’єру ґрунтується на взаємодії мотиваційних, емоційних, когнітивних та вольових регуляторів поведінки; властивості особистості не можуть стати психологічними бар’єрами, але можуть впливати на їх виникнення; схильність особистості до формування у себе психологічних бар’єрів залежить від таких її характеристик, як підвищена тривожність, наявність різних комплексів, а також таких рис характеру, як нерішучість, невпевненість, сором’язливість, низька самооцінка та інші.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

психологічні бар’єри, особистість, психічні стани, емоції, мотивація, воля, тривожність, самооцінка, психологічна стійкість.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:
1. Массанов. А. В. Психологічні бар’єри в професійному самовизначенні особистості: монографія. Одеса: Видавець М. П. Черкасов. 2010. 371 с.
2. Федан О. В. Теоретичні підходи до проблеми саморозвитку особистості Теоретичні і прикладні проблеми психології. 2017. 2. С. 201–210.
3. Фурман А. В., Гірняк А. Н. Міжособистісні стосунки соціального працівника з клієнтом і бар’єри діалогічної взаємодії. Розвивальний потенціал сучасної соціальної роботи: методологія та технології: матеріали ІV Міжнар. наук.-практ. конф. м. Київ, 15–16 берез. 2018 р. Київ. С. 222–226.
4. Dweck С. Mindset: how you can fulfil your potential. Print Book, English, 2012. 277 p.
5. Ericsson А. Peak: Secrets from the New Science of Expertise. Boston: Houghton Mifflin Harcourt. 2016. 336 p.
6. Francisco J. Varela, Evan Thompson, Eleanor Rosch. The Embodied Mind. MIT Press.1991.320 p.
7. Varvarigou M, Durrant C. Theoretical perspectives on the education of choral conductors: A suggested framework. British Journal of Music Education. 2011. 28. Р. 325–338.

 

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.