Микита Бабчук. ПЕРФЕКЦІОНІЗМ ОСОБИСТОСТІ ЯК ОСНОВА ВДОСКОНАЛЕННЯ ОБРАЗУ ФІЗИЧНОГО Я

// Наука і освіта.  2022.  №4. – 17-23.

Микита Бабчук,
аспірант кафедри теорії та методики практичної психології,
Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»,
вул. Фонтанська дорога, 4, м. Одеса, Україна
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-8725-799X


ПЕРФЕКЦІОНІЗМ ОСОБИСТОСТІ ЯК ОСНОВА ВДОСКОНАЛЕННЯ ОБРАЗУ ФІЗИЧНОГО Я


АНОТАЦІЯ:

У статті розглядається перфекціонізм особистості як основа вдосконалення образу фізичного Я. Досконало проведений аналіз наукової літератури показує, що на сучасному етапі розвитку психологічної науки вивчення перфекціонізму визначає зростання інтересу вчених в напрямку з’ясування змісту та структури даного явища. При цьому перфекціонізм розуміється як «переконання в тому, що досконалість, як власна, так і чужа є метою, до якої людина повинна прагнути», а перфекціоніст – це «людина, яка прагне бути кращою у всіх аспектах свого життя». Ми розглядаємо перфекціонізм як властивість особистості, що дозволяє в подальшому говорити про можливість різного ступеня її вираженості. Сучасні психологи виділяють феномен фізичного перфекціонізму як самостійний параметр перфекціонізму особистості. Ми вважаємо, що прагнення до фізичної досконалості зумовлено впливом соціально обумовленого перфекціонізму на образ фізичного Я особистості. Тому вивчення впливу перфекціонізму на задоволеність особистістю образом фізичного Я є актуальним напрямком досліджень в межах особистісно-орієнтованого підходу, що дозволяє компенсувати дослідницький розрив при вивченні зазначеної проблеми. На цьому етапі дослідження ми вирішуємо завдання обґрунтувати значущість перфекціонізму як особистісної основи вдосконалення образу фізичного Я та емпірично перевірити взаємозв’язок показників перфекціонізму, фізичного перфекціонізму і образу тіла. Психодіагностичний комплекс склали: «Багатовимірна шкала перфекціонізму», «Опитувальник образу власного тіла», «Шкала фізичного перфекціонізму». Проведений кореляційний аналіз дозволив засвідчити наявність значущих зв’язків між показником образу тіла, показниками перфекціонізму та фізичного перфекціонізму. Наступним кроком була побудова профілів, що дозволило висвітлити психологічні особливості перфекціонізму та фізичного перфекціонізму в групах з порушеним образом тіла та образом тіла в нормі.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

перфекціонізм, особистість, фізичний перфекціонізм, образ фізичного Я.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Гуляс І. А. Перфекціонізм: історично-світоглядні аспекти. Наука і освіта. Одеса, 2012. № 3. С. 46–49.
2. Даниленко Н. М. Ставлення до власної зовнішності в структурі суб’єктності дівчат юнацького віку : дис. ... докт. філософії : 053. Харків, 2020. 271 с.
3. Завада Т. Ю. Мотиваційні чинники перфекціонізму студентської молоді : дис. … канд. психол. наук : 19.00.01. Львів, 2017. 212 с.
4. Карамушка Л. М., Бондарчук О. І., Грубі Т. В. Діагностика перфекціонізму та трудоголізму особистості: психологічний практикум. Кам’янець-Подільський : Медобори-2006, 2018. 64 с.
5. Кононенко А. О., Кононенко О. І. Перфекціонізм особистості: норма чи патологія? Науковий вісник Херсонського державного університету. Херсон, 2017. Вип. 3. Т. 2. С. 170–174.
6. Кононенко О. І. Феномен фізичного перфекціонізму в сучасній психології. Наука і освіта. Одеса, 2014. № 11. С. 91–95.
7. Лукіна Н. Б. Психологічні особливості цільової спрямованості перфекційної особистості: дис. … канд. психол. наук : 19.00.01. Одеса, 2020. 214 с.
8. Щербак Т. І. Взаємозв’язок образу фізичного «Я» та фізичного перфекціонізму. Науковий вісних Херсонського держаного університету. Херсон, 2017. Вип. 2. Т. 2. С. 132–136.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.