Олександр Сафін. УМОВИ РОЗВИТКУ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ СТУДЕНТІВ-ПСИХОЛОГІВ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

// Наука і освіта.  2022.  №3. – 70-75.

Олександр Сафін,
доктор психологічних наук, професор
Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини,
вул. Садова, 2, м. Умань, Україна
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-5745-8635

  


УМОВИ РОЗВИТКУ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ СТУДЕНТІВ-ПСИХОЛОГІВ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ


АНОТАЦІЯ:

У статті за результатами емпіричного дослідження визначено особистісні та діяльнісні умови розвитку психологічної готовності до професійної діяльності студентів-психологів у процесі навчання у закладі вищої освіти. Зокрема, зазначається, що структура психологічної готовності до професійної діяльності у студентів-психологів є складним синтезом тісно взаємопов’язаних структурних компонентів. До них можна віднести мотиваційно-ціннісний, емоційний та когнітивний компоненти. При цьому мотиваційно-ціннісний компонент є інтегруючим та посідає центральне місце. Критерієм визначення рівнів розвитку готовності до професійної діяльності студентів-психологів є ступінь сформованості когнітивного, емоційного та мотиваційно-ціннісного компонентів та особливості їхньої взаємодії. Виокремлено три рівні розвитку готовності до професійної діяльності студентів-психологів – актуальний, потенційний та елементарний. На розвиток готовності до професійної діяльності студентів-психологів впливає сукупність особистісних та діяльнісних умов. Найважливіша умова розвитку готовності до професійної діяльності – рівень розвитку потребово-мотиваційного компонента, який інтегрує визначення рівня і характеру розвитку готовності. До особистісних умов, що визначають рівень розвитку готовності до професійної діяльності, належать рівень соціального інтелекту, емоційно-ціннісне ставлення до себе та узгодженість ціннісних орієнтацій за засобами та цілями. До діяльнісних умов, що визначають динаміку та напрям розвитку готовності до професійної діяльності, належать процес навчання та виробничі практики. Виходячи з вищезазначеного, підкреслимо, що освітній процес у закладі вищої освіти має будуватися на основі актуального, потенційного та елементарного рівнів розвитку з урахуванням особистісних та діяльнісних умов.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

психологічна готовність, студенти-психологи, професійна діяльність, когнітивний компонент, емоційний компонент, мотиваційно-ціннісний компонент.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Кокун О.М. Психологія професійного становлення сучасного фахівця : монографія. Київ : ДП «Інформ.-аналіт. агенство», 2012. 200 с.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.