Анатолій Босенко, Петро Плахтій, Марія Топчій, Євген Козак, Олена Босенко. Нове слово в методиці виготовлення і використання експресного діабетичного меду з оздоровчою метою.

// Наука і освіта.  2021.  №4. 30-36.

Анатолій Босенко,
доктор педагогічних наук, кандидат біологічних наук,
професор, професор кафедри біології і охорони здоров’я,
Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»,
вул. Старопортофранківська, 26, м. Одеса, Україна,
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3472-0412
Петро Плахтій,
кандидат біологічних наук, доцент,
доцент кафедри біології та її викладання,
Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка,
вул. Огієнка, 61, м. Кам’янець-Подільський, Україна,
Марія Топчій,
кандидат біологічних наук,
завідувач кафедри біології і охорони здоров’я,
Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського»,
вул. Старопортофранківська, 26, м. Одеса, Україна,
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-7470-1032
Євген Козак,
кандидат педагогічних наук,
доцент кафедри спорту і спортивних ігор,
Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка,
вул. Огієнка, 61, м. Кам’янець-Подільський, Україна,
Олена Босенко,
викладач,
Комунальний заклад «Одеський педагогічний фаховий коледж»,
вул. Грецька, 1, м. Одеса, Україна


НОВЕ СЛОВО В МЕТОДИЦІ ВИГОТОВЛЕННЯ І ВИКОРИСТАННЯ ЕКСПРЕСНОГО
ДІАБЕТИЧНОГО МЕДУ З ОЗДОРОВЧОЮ МЕТОЮ


АНОТАЦІЯ:

Стаття присвячена проблемі виготовлення експресного діабетичного меду для профілактики, оздоровлення та лікування осіб, що страждають цукровим діабетом. Хвороба набрала надзвичайних масштабів розповсюдження як у світовому відношенні, так і в окремих державах. На сьогодні у світі зареєстровано понад 425 млн осіб, що хворіють на цукровий діабет. Відповідно за цих умов медичні витрати досягають понад 727 млрд. доларів США, які могли бути витраченими на підвищення якості життя населення. В Україні на тлі складної демографічної ситуації кількість захворювань на цукровий діабет становить близько 1,3 млн дорослого населення. На жаль у нашій державі відмічається негативна тенденція щодо розповсюдження хвороби серед молоді і дітей, навіть дошкільного віку. З прогностичної точки зору перспектива сьогоднішнього підростаючого покоління виглядає вкрай небажаною – все життя бути серед осіб з цією патологією. Отже, актуальним є вирішення проблеми через профілактику і здоровий спосіб життя. В умовах дефіциту лікувальних засобів та фінансового забезпечення окремих категорій населення вихід у цьому сенсі вбачається у розширенні народних засобів профілактики і лікування, провідне місце серед яких займають продукти бджільництва. За мету дослідження ставили розробити методику виготовлення діабетичного експресного меду з чорниці (Vaccinium myrtillus L.), топінамбура (Helianthus tuberosus L.), квасолі звичайної (Phaseolus vulgaris L.) та вивчити його вплив на зміну глюкози, загального білку і білкових фракцій в плазмі крові хворих цукровим діабетом. За результатами досліджень двох груп чоловіків (контрольна і експериментальна) віком 50–70 років загальною кількістю 24 особи, встановлено, що вживання розробленого за авторською методикою експресного діабетичного меду з чорниці, топінамбура і квасолі звичайної сприяє стабілізації рівня глюкози в крові, позитивно впливає на білковий метаболізм та імунітет хворих цукровим діабетом, підсилює дію пероральних протидіабетичних препаратів.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

 експрес діабетичний мед, цукровий діабет, білки, плазма крові, глюкоза.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Босенко А. І., Вержиховська О. М., Гаврилов О. В., Гурський В. А. Науково-дослідна діяльність в галузі освіти: навч.-метод. посібник / за ред. П. Д. Плахтія. Кам’янець-Подільський: ПП «Медобори-2006», 2014. 160 с.
2. Количев І. О., Краснікова Т. О., Кошовий О. М. Перспектива використання листя чорниці звичайної для створення соціально доступних лікарських засобів для лікування цукрового діабету. Соціальна фармація: стан, проблеми та перспективи: матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., 17–20 берез. 2014 р. Харків: Вид-во НФаУ, 2014. С. 323–324.
3. Куліков А. Ю., Чернишова О. С., Нікітіна Н. О. Електрофоретичні методи аналізу. Харків: ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2013. 68 с.
4. Плахтій П. Д, Коваль Т. В., Підгорний В. К., Плахтій Д. П. Харчові, оздоровчі та лікувальні властивості бджолиних медів України / За редакцією П. Д. Плахтія. Кам’янець-Подільський: ПП «Медобори-2006», 2012. 204 с.
5. Плахтій П. Д., Велигорська О. Б. Використання експресного ниркового меду в лікуванні захворювань ниркокам’яної хвороби. Розвиток наукових дослідежнь 2007: матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. «Медицина та біологія: народна та нетрадиційна медицина». Полтава, 2007. С. 60–64.
6. Правила влаштування і безпеки роботи в лабораторіях (відділах, відділеннях) мікробіологічного профілю. Державні санітарні правила: ДСП 9.9.5.-080- 02. [Чинний від 2002-01-28]. Київ: Державна санітарно-епідеміологічна служба України, 2002. 63 с. URL: https://mozdocs.kiev.ua/view.php?id=6667
7. Руденко В. М. Математична статистика: Навч. посіб. К.: Центр учбової літератури, 2012. 304 с.
8. Сімурова Н. В., Зінченко Н. Ю., Кушнір А. І., Бальон Я. Г. Високоінтенсивні підсолоджувачі і перспектии їх використання в дієтичному харчуванні. Наукові праці НУХТ, 2014. Т. 20, № 6. С. 204–2011.
9. Тимочків П. М. Цукровий діабет: посібник для слухачів післядипломної освіти. Хмельницький базовий медичний коледж, 2019. 92 с.
10. Тронько М. Д., Бальон Я. Г., Корпачев B. B., Сімуров О. В. Цукрозамінники в дієтичному харчуванні хворих на цукровий діабет. Міжнародний ендокринологічнй журнал. 2005. № 2 (2). URL: http://www.mif-ua.com/archive/article/2251
11. Трумпе Т. Е., Корсун В. Ф. Фитоглюкокинины в лечении сахарного диабета. Практическая фитотерапия. 2008. № 2. С. 23–26.
12. Устінов О. В. Цукровий діабет: сучасна парадигма лікування. Український медичний часопис. 2012. № 5 (91). URL: https://www.umj.com.ua /article/40381/cukrovij-diabet-suchasna-paradigmalikuvannya
13. Machado De-Melo A. A., Almeida-Muradian L. B. D., Sancho M. T., Pascual-Mat´e A. Composition and properties of Apis mellifera honey: a review. Journal of Apicultural Research, 2018. Vol. 57, no. 1. P. 5–37.
14. Meetoo D. Diabetes: complications and the economic burden. British Journal of Healthcare Management, 2014. Vol. 20, no. 2. P. 60–67.
15. Li W. L., Zheng H. C., Bukuru J. et al. Natural medicines used in the traditional Chinese medical system for therapy of diabetes mellitus. Journal of Ethnopharmacology. 2004. Vol. 92, no. 1. P. 21.
16. Patel D., Prasad S., Kumar R., Hemalatha S. An overview on antidiabetic medicinal plants having insulin mimetic property. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 2012. Vol. 2, no. 4. P. 320–330.
17. Ryan G. J., Wanko N. S., Redman A. R. et al. Chromium as adjunctive treatment for type 2 diabetes. Ann. Pharmacother, 2003. Vol. 37, no. 6. P. 876–885.
18. Weihrauch M. R., Diehl V. Artificial sweeteners – do they bear a carcinogenic risk? Annals of Oncology. 2004. Vol. 15 (10). P. 1460–1465.
19. Zakerkish M., Jenabi M., Zaeemzadeh N. et al. The Effect of Iranian Propolis on Glucose Metabolism, Lipid Profile, Insulin Resistance, Renal Function and Inflammatory Biomarkers in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Randomized Double-Blind Clinical Trial. Sci. Rep. 2019, 9. P. 1–11.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.