Burak Gökbulut, Mustafa Yeniasır. Examination of Perception of Peers Concerning Individuals with Special Needs Based on Narrative Expression.

// Наука і освіта.  2018.  №2. 11-15.


DOI:

Бурак Гьокбулут,
доцент кафедри Турецької мови і літератури,
Близькосхідний університет,
Нікосія, Кіпр
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Мустафа Єнісір,
доцент кафедри викладання урецької мови,
Близькосхідний університет,
Нікосія, Кіпр
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.


ДОСЛІДЖЕННЯ СПРИЙНЯТТЯ УЧНІВ СВОЇХ РОВЕСНИКІВ ЗІ
СПЕЦІАЛЬНИМИ ПОТРЕБАМИ НА ОСНОВІ МЕТОДУ НАРАТИВНОЇ ЕКСПРЕСІЇ


АНОТАЦІЯ:

Вчителі, шкільна адміністрація та сім’я мають важливий вплив на успіх інклюзивної освіти, яку можна пояснити як надання студентам з особливими потребами освіти в одному середовищі з дітьми без будь-яких фізичних незручностей. Одним з найважливіших факторів є сприйняття, ставлення та думка звичайних студентів стосовно своїх однолітків з особливими потребами. Метою дослідження є визначення сприйняття та ставлення учнів початкових шкіл з інклюзивною освітою до однокласників з особливими потребами та визначення шляхів забезпечення прийняття таких учнів однолітками. До дослідження було залучено 40 учнів 3, 4 та 5 класів поча- ткової школи з інклюзивною освітою, яким було запропоновано текст, у кому йшлося про те, що до їхнього класу прийшов новий учень з особливими потребами. Їхнім завданням було продовжити розповідь, що відображало їхнє справжнє ставлення до таких дітей. Було виділено 6 типів сприйняття: дружба, допомога, гра, захист, співчуття, відторгнення. Найбільшу кількість студентів було віднесено до групи «дружба» та «допомога». Згідно з отриманими результатами, можна стверджувати, що сприйняття та ставлення до людей з особли- вими потребами є позитивними в початкових школах Північного Кіпру. За типом «відторгнення» було зафіксовано лише одну розповідь, але за умов збільшення вибірки таких учнів може бути набагато більше. У статті подано деякі практичні рекомендації щодо удосконалення системи інклюзивної освіти та покращання ставлення учнів до своїх однолітків з особливими потребами.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

ровесник, стійкість, спеціальна освіта, включення, особливі потреби, Північний Кіпр.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Ahmetoğlu, E. (2015). Inclusion at Preschool Period. Education in the 21st Century: Theory and Practice. Sofia: St. Kliment Ohridski University Press. 278-296 
2.Armstrong, F., Barton, L. (1999). Disability, Human Rights and Education: Cross-Cultural Perspectives. London: McGraw-Hill Education. 
3.Bohner, G., Dickel, N. (2011). Attitudes and Attitude Change. Annual Review of Psychology. 62, 391-417. 
4.Foley, H., Matlin, M. (2015). Sensation and Perception. New York: Routledge- Psychology Press (Taylor&Francis). 
5.Holmberg, J., Sandbrook, R. (1992). Sustainable Development: What is to be Done. Making Development Sustainable: Redefining Institutions, Policy, and Economics. (Edited by Johan Holmberg), Washington: Island Press, 19-38. 
6.Kuhlman, T., Farrington, J. (2010). What is Sustainability?. Sustainability. 2. 3436-3448. 
7. Ayral, M., Özcan, Ş., Can, R., Ünlü, A., Bedel, H., Şengün, G., Demirhan, Ş., Çağlar, K. (2015). The Factors That Affect the View of Normally Developing Students for Students with Special Needs. Abant İzzet Baysal University Faculty of Education Journal. 15 (Special issue). 218-230. 
8.Sindelar, P. T., Shearer, D. K., Yendol-Hoppey, D., Liebert, T. W. (2006). The sustainability of inclusive school reform. Exceptional Children .72 (3). 317-331.
9.Petry, K. (2018). The Relationship between Class Attitudes towards Peers with a Disability and Peer Acceptance, Friendships and Peer Interactions of Students with a Disability in Regular Secondary Schools. European Journal of Special Needs Education. 33 (2). 254-268. 
10. Seidler, R., Bawa, K. S. (2009). Dimensions of Sustainable Development-Vol. I. Oxford: EOLSS Publications. 
11. Batu, E.S., Çolak, A., Odluyurt, S. (2012). Inclusion of Children with Special Needs. Ankara: Vize Publications. 
12. Vogel, T., Wanke, M. (2016). Attitudes and Attitude Change. New York: Routledge-Psychology Press.
13. Yıldırım, A., Şimşek, H. (2013). Qualitative Research Methods. Ankara: Seçkin Publications.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.