Мельнік А. О., Черній В. П. Формування мотивації до навчальної діяльності майбутніх учителів фізичної культури.

// Наука і освіта.  2017.  №8. 150-156.


DOI:

Анастасія Олександрівна Мельнік,
кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри теорії і методики фізичного виховання,
Валентина Петрівна Черній,
кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри теорії і методики фізичного виховання,
Центральноукраїнський педагогічний університет імені Володимира Винниченка,
вул. Шевченка 1, м. Кропивницький, Україна


ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЇ ДО НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ


АНОТАЦІЯ:

У статті розглядається проблема формування мотивації до навчання майбутніх учителів фізичної культури засобами інноваційних технологій як однієї з необхідних педагогічних умов професійної підготовки спеціалістів галузі фізичного виховання і спорту. Визначено актуальність проблеми впровадження інноваційних технологій в освітній процес факультетів фізичного виховання. Організація інноваційного навчання передбачала моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, функціональної музики в процесі вивчення циклу дисциплін професійної і практичної підготовки. З’ясовано, що концептуальною стратегією формування готовності майбутніх учителів до професійної діяльності є підвищення мотивації студентів до навчання, яка формувалася поетапно. Перший етап характеризується усвідомленням спонукання, яке полягало в розумінні його предметного змісту, способів дії та результату. Другий етап передбачає прийняття мотиву. Усвідомлене спонукання перетворюється на особистісний мотив, запропоновані засоби внутрішньо прийняті студентами, тобто співвіднесені з ієрархією особистісних пізнавальних цінностей. Третій етап пов’язаний з реалізацією мотиву, на якому його спонукальна функція поєднувалася з функцією задоволення потреби. На четвертому етапі мотив закріплювався в характері студента, перетворювався на властивість особистості, тобто на потенційні спонукання. Кінцевим етапом в розвитку мотивів була актуалізація потенційних спонукань, тобто відповідний вияв їх як рис особистості в умовах внутрішньої або зовнішньої необхідності. З метою впровадження в навчальний процес обраних експериментальних засобів навчання було попередньо з’ясовано стан викладання і бажання відвідування студентами факультету фізичного виховання занять з циклу фахових дисциплін. Застосування інноваційних технологій дозволило встановити певні вимоги до організації і проведення практичних занять. Структура таких занять передбачає дидактичну мотивацію, оголошення теми та очікуваних навчальних результатів, надання необхідної інформації, застосування новітніх засобів, підведення підсумків, оцінювання результатів академічної діяльності. Доведено, що методика викладання фахових дисциплін з використанням ігрових технологій та функціональної музики сприяє формуванню у студентів професійно-орієнтованих цінностей, навичок і вмінь необхідних для майбутньої професійної діяльності.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

мотивація, освітній процес, інновації, студент, ігрові технології, функціональна музика.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Андреев В.И. Диалектика воспитания и самовоспитания творческой личности / В.И. Андреев. – Казань, 1988. – 228 с.
2. Баханов К.О. Інноваційні системи, технології та моделі навчання історії в школі / К.О. Баханов – Запоріжжя: Просвіта, 2000. – 160 с.
3. Бондар В.І. Філософія стандартизації змісту професійної освіти вчителя початкової школи в умовах двоциклової підготовки у ВНЗ / В.І. Бондар // Початкова школа. – 2012. – № 12. – С. 2-3.
4. Демінський О.У. Дидактичні основи оптимізації спортивного тренування: монографія / О.У. Демінський. – К.: 2001. – 238 с.
5. Ильин Е.П. Мотивация и мотивы / Е.П. Ильин. – Санкт-Петербург, 2000. –512 с.
6. Коджаспиров Ю.Г. Функциональная музыка в подготовке спортсменов / Ю.Г. Коджаспиров – М.: Физкультура и спорт, 1987. – 64 с.
7. Мельнік А.О. Формування готовності майбутніх учителів фізичної культури до позакласної роботи у початковій школі: дис. … канд. пед. наук: 13.00.04 / Анастасія Олександрівна Мельнік. – Кіровоград, 2015. – 252 с.
8. Основи професійного становлення особистості сучасного вчителя. Навчальний посібник/ В.В. Радул, В.О. Кравцов, І.М. Михайліченко. – Кіровоград: : Імекс – ЛТД, 2007. – 252 с.
9. Торбенко І.О. Методичні рекомендації щодо формування соціально-професійної позиції майбутніх фахівців юридичних спеціальностей / І.О. Торбенко. – Кіровоград: Імекс – ЛТД, 2013. – 40 с.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.