Vaskivska H. O. Didactic Aspects of Upper Secondary and University Education Fundamentalization.

// Наука і освіта.  2017.  №5. 46-50.


DOI:

Галина Олексіївна Васьківська,
доктор педагогічних наук,старший науковий співробітник,
завідувач відділу дидактики Інституту педагогіки
Національної академії педагогічних наук України,
вул. Січових Стрільців, 52-Д, м. Київ, Україна


ДИДАКТИЧНІ АСПЕКТИ ФУНДАМЕНТАЛІЗАЦІЇ
ЗМІСТУ ОСВІТИ СТАРШОЇ І ВИЩОЇ ШКОЛИ


АНОТАЦІЯ:

Науковий світ фундаменталізацію вважає не тільки необхідним процесом оновлення (якісної зміни) вищої освіти, але й важливою дидактичною проблемою. Нині фундаменталізацію можна вважати і методологією, що вказує на шляхи формування нових інваріантного та варіативного компонентів змісту освіти старшої школи. У такий спосіб вибудуваний освітній процес передбачає гармонійне поєднання як загальноосвітніх, так і спеціальних знань. Звісно, таке поєднання буде максимально ефективним за превалювання у суб’єкт-суб’єктній взаємодії духовних і моральних, естетичних і соціальних цінностей. Фундаменталізація змісту освіти старшої і вищої школи покликана забезпечити позитивні зрушення у сфері опанування основ навчальної, професійної і соціальної діяльності. Однак, як ми виявили у своїх дослідженнях, важливо ще в шкільному віці формувати здатність особистості до цілісного професійно спрямованого мислення як передумови подальшої активної творчої життєвої і професійної самореалізації. Мета статті – на конкретних емпіричних матеріалах окреслити важливість фундаменталізації змісту освіти як для вищої, так і для старшої школи. Для розв’язання цієї актуальної дидактичної проблеми ми скористалися низкою методів, серед яких: опитування вчителів і учнів, викладачів і студентів-першокурсників, анкетування; інтерв’ю і бесіди; якісний аналіз освітнього процесу; методи спостереження тощо. Результати дослідження спрямовано на розв’язання порушеної проблеми у контексті наближення українського суспільства до європейських цінностей. Подано результати опитування вчителів і учнів щодо дійсного стану проблем сучасної української освіти. Проаналізовано зміст освіти у старшій школі. Обґрунтовано необхідність удосконалення чинного змісту освіти на засадах його фундаменталізації, яка зумовлює гуманізацію процесу навчання і виховання, сприяє формуванню вільної, творчої та оптимістичної особистості.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

зміст освіти, старша школа, вища школа, фундаменталізація, ціннісні орієнтації.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Васьківська Г. О. Формування системи знань про людину в учнів старшої школи: теорія і практика : монографія / Г. О. Васьківська. – К. : Вид-во НПУ імені М.П. Драгоманова, 2012. – 512 с.
2. Гончаренко С. У. Фундаменталізація освіти як дидактичний принцип / С. У. Гончаренко. – К. : Шлях освіти, 2008. – Вип. 1. – С. 2–6.
3. Концепція фундаменталізації змісту освіти у старшій школі в умовах профільного навчання / авт. кол.: Г. О. Васьківська, О. В. Барановська, Н. В. Захарчук, В. І. Кизенко, С. В. Косянчук та ін. // Дидактика: теорія і практика : зб. наук. праць. – К. : Вид-во Ін-ту обдарованої дитини НАПН України, 2015. – С. 5–23.
4. Оконь В. Введение в общую дидактику / В. Оконь. – М. : Высшая шк., 1990. – 237 с.
5. Савченко О. Я. Зміст загальної середньої освіти / О. Я. Савченко // Енциклопедія освіти / Акад. пед. наук України; гол. ред. В. Г. Кремень. – К. : Юрінком Інтер, 2008. – С. 322-324.
6. Bloomer M. Curriculum Making in Post-16 Education. The Sosial Conditions of Studentship / Martin Bloomer. – London : Routledge, 1997. – 235 p.
7. Vaskivska G. Socialization of the High School Students in the Process of the System of Knowledge about Human Formation / G. Vaskivska // The advanced science journal. – Torrance, CA, United States. – 2013, January. – Issue 1. – P. 55–58.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.