Bilousov O. S. Employment Opportunities and Useful Skills of Political Science Graduates in The Usa.

// Наука і освіта.  2017.  №12. 207-212.


DOI:

Олександр Сергійович Білоусов,
доктор політичних наук,
професор кафедри правознавства,
Одеський національний політехнічний університет,
проспект Шевченка, 1, м. Одеса, Україна


МОЖЛИВІ СФЕРИ ТА НЕОБХІДНІ НАВИЧКИ ДЛЯ
ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ВИПУСНИКІВ З ПОЛІТИЧНИХ НАУК У США


АНОТАЦІЯ:

Однією зі складових успіху будь-якої професії є можливість подальшого працевлаштування, високого заробітку, кар’єрного росту, соціальних привілеїв тощо. У сучасному світі випускників з вищою освітою в галузі політичних наук завжди дуже високо цінували і поважали. На жаль, Україна не може похвалитися такою популярністю цих спеціальностей, що значною мірою негативно впливає на стан політичної освіти в країні, і як наслідок, призводить до падіння контингенту студентів, які навчаються за такими освітніми програмами в університетах країни. Позитивний досвід інших країн, перш за все США, викликає дослідницький інтерес щодо виявлення основних сфер потенційного працевлаштування випускників з політичних наук, а також вивчення причин високої популярності спеціалістів у галузі політичних наук в кожній із виявлених сфер працевлаштування. Проведене дослідження виявило декілька сфер потенційного працевлаштування, серед яких найвагомішими є державна політика та державне управління, регіональна та місцева влада, некомерційні організації, юриспруденція, бізнес, міжнародна кар’єра, журналістика тощо. Всі вони є актуальними і для сучасної Україні, що значно підвищую вагомість отриманих в ході дослідження результатів з огляду на можливість їх трансляції в практичну площину в умовах України. Оскільки успішне працевлаштування можливо лише в разі відповідності кандидата на посаду основним критеріям роботодавця, то одним із завдань дослідження є виявлення необхідних знань, навичок та здібностей, що сприяють працевлаштуванню випускників з політичних наук за кожною із визначених сфер, а також узагальнення їх у вигляді єдиного списку знань, навичок та вмінь, які у вітчизняній науці відомі як компетентності. Зокрема, було виокремлено п’ять груп навичок (компетентностей), які наразі роблять політичні професії конкурентоздатними на ринку праці: вміння спілкуватися; володіння методами дослідження; аналітичні здібності; навички планування та розвитку. Проведене дослідження підтверджує необхідність ураховувати визначений перелік компетентностей під час розробки навчальних програм для підготовки фахівців у галузі політичних наук в Україні. Це надасть змогу підготувати якісного фахівця, готового до роботи в будь-якій зі сфер політичного життя, деяких сфер юриспруденції та бізнесу, які в результаті підвищать значимість політичної освіти та її здобувачів в Україні.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

політична наука, випускники в галузі політичних наук, працевлаштування, навички.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Careers and the Study of Political Science: a Guide for Undergraduates. - American Political Science Association, 2001. – 84 p.
2. Career Encounters: Political Science [Digital resource]. – Retrieved from: http://www.apsanet.org/pubs
3. FedWorld or Federal Jobs Around the USA [Digital resource]. – Retrieved from: http://www.fedworld.gov/jobs/jobsearch.html
4. International City/County management Association [Digital resource]. – Retrieved from: http://www.icma.org
5. Studying in Washington: a Guide to Academic Internships in the Nation’s Capital [Digital resource]. - Retrieved from: http://www.twc.edu/about/resources
6. Shelly M. Feasles. A Guide to Educational Systems Around the World / Shelly M. Feasles. - Washington: NAFSA, 2005. – 416 p.
7. The National Association for Law Placement [Digital resource]. – Retrieved from: http://www.nalp.org

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.