Сінєльнікова Т. В., Ворнік Н. О. Діагностика та корекція агресивності молодших школярів методом казкотерапії

// Наука і освіта.  2016.  №2-3. – 10-15.

Тетяна Вячеславівна Сінєльнікова,
кандидат психологічних наук, доцент кафедри теорії та методики практичної психології,
Наталія Олександрівна Ворнік,
студентка факультету психологічної освіти,
Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського,
вул. Фонтанська дорога, 4, м. Одеса, Україна


ДІАГНОСТИКА ТА КОРЕКЦІЯ АГРЕСИВНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ МЕТОДОМ КАЗКОТЕРАПІЇ


АНОТАЦІЯ:

У статті розглядається проблема агресивної поведінки в молодшому шкільному віці та особливості її корекції методом казкотерапії. Автори зазначають, що на прояви агресивної поведінки можуть впливати багато факто- рів, в тому числі вік, індивідуальні особливості, зовнішні фізичні та соціальні умови. Але вирішальну роль у формуванні агресивної поведінки особистості, на думку більшості дослідників, відіграє її безпосереднє соціальне оточення. Найчастіше головною причиною агресивної поведінки дітей є небажання батьків розбиратися в її моти- вах, байдужість до їх емоційного світу. Крім того, відзначається ефективність застосування для корекції агресив- ності в молодшому шкільному віці методу казкотерапії. Представлене у статті дослідження складається з кількох етапів: констатувального та формувального експерименту. В результаті психодіагностики у групи дітей молод- шого шкільного віку констатується високий рівень агресії. Проведена авторами корекційна робота з елементами казкотерапії значно знизила агресивність за всіма її показниками. Результати казкотерапії з агресивними школя- рами свідчать про терапевтичний, розвиваючий, корекційний та виховний ефекти казки. 


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

агресія, агресивність, агресивна поведінка, молодший шкільний вік, психодіагностика, ко- рекція, казкотерапія.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1.Бреслав, Г. Е. Психологическая коррекция дет- ской и подростковой агрессивности: науч. пособие для специалистов и дилетантов / Г. Е. Бреслав. – СПб.: Речь, 2007. – 144 с.
2.Зинкевич-Евстигнеева Т. Д. Практикум по сказ- котерапии / Т. Д. Зинкевич-Евстигнеева. – СПб.: Речь, 2000. – 185 c.
3.Оклендер В. Окна в мир ребенка: Руководство по детской психотерапии: Перев. с англ. / В. Оклендер. – М.: Независимая фирма «Класс», 2003. – 336 с.
4.Осипова А. А. Общая психокоррекция. Учебное пособие / А. А. Осипова. – М.: Сфера, 2002. – 510 с.
5.Севастьянова, Т. В. Позбавляємося від агресії за допомогою гри / Т. В. Севастьянова / / Дошкільне виховання. – 2008 . – № 12 . – С. 77-80. 

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.