Lystopad O. A., Mardarova I. K., Tomash Kuk. Forming Students’ Motivation For Creativity By Means of Edward De Bono’s “Six Thinking Hats” Technique.

// Наука і освіта.  2017.  №8. 93-96.


DOI:

Олексій Анатолійович Листопад,
доктор педагогічних наук, доцент,
Ірина Костянтинівна Мардарова,
кандидат педагогічних наук, старший викладач,
кафедра дошкільної педагогіки,
Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського,
вул. Старопортофранківська, 26, м. Одеса, Україна,
Томаш Кук,
віце-президент of Вищої Лінгвістичної Школи,
вул. Надрцежна, 7, 42-200, м. Ченстохова, Польща


ФОРМУВАННЯ В МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ МОТИВАЦІЇ ДО ТВОРЧОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ
ДІЯЛЬНОСТІ ЗА МЕТОДИКОЮ «ШІСТЬ КАПЕЛЮХІВ МИСЛЕННЯ» ЕДВАРДА ДЕ БОНО


АНОТАЦІЯ:

Розкрито особливості формування в майбутніх фахівців мотивації до творчої професійної діяльності за методикою «Шість капелюхів мислення» Едварда де Боно на заняттях з навчальної дисципліни «Нові інформаційні технології в дошкільній освіті». Доведено, що мотивація до творчої професійної діяльності безпосередньо пов’язана з визнанням цінності творчості як важливої особистісної та професійно-значущої якості, усвідомленням значущості особистої творчості та творчості інших людей. Встановлено, що ефективність процесу формування в майбутніх фахівців мотивації до творчої професійної діяльності залежить від особливостей організації освітнього процесу у виші, тому навчальну діяльність студентів на занятті необхідно перетворити на творчий процес, варто спрямовувати студенів на творчий пошук, спираючись на розвиток їхніх творчих навичок. Запропоновано діагностувальний інструментарій та представлено результати діагностування особливостей формування в майбутніх фахівців мотивації до творчої професійної діяльності за допомогою методики А. Реана «Мотивація успіху та побоювання невдач». Отримані в результаті тестування дані свідчать про те, що до проведення занять з навчальної дисципліни «Нові інформаційні технології в дошкільній освіті» з використанням методики «Шість капелюхів мислення» Едварда де Боно невизначений мотиваційний полюс був властивий переважній більшості опитаних. У статті доведено, що методика «Шість капелюхів мислення» Едварда де Боно сприяє формуванню в майбутніх фахівців мотивації до творчої професійної діяльності та встановлено, що вона надає можливість кожному студенту, незалежно від свого характеру, розвивати здатність знаходити нестандартні рішення, чітко виділяти головні ідеї й висловлювати оригінальні думки, розвиває чутливість до нового та незвичного, толерантність до невизначених ситуацій. Після проведення занять з навчальної дисципліни «Нові інформаційні технології в дошкільній освіті» - «побоювання невдачі» було зафіксовано лише в 12,2% опитаних, невизначений мотиваційний полюс – у 44,9% студентів, «сподіваються на успіх» – у 42,9% майбутніх вихователів ДНЗ.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

творчість, мотивація до творчої професійної діяльності, студенти, Едвард де Боно, креативність, вища освіта.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Боно Эдвард де Гениально! Инструменты решения креативных задач / Эдвард де Боно. – М. : Альпина Паблишерз, 2015. – 379 с.
2. Боно Эдвард де Почему мы такие тупые? Когда же человечество научится думать / Эдвард де Боно. – СПб. : Питер, 2009. – 125 с.
3. Боно Эдвард де Шесть шляп мышления / Эдвард де Боно. – СПб. : Питер-Паблишинг, 1997. – 244 с.
4. Гордеева Т. О. Психология мотивации достижения / Т. О. Гордеева. – М. : Смысл ; Издательский центр «Академия», 2006. – 336 с.
5. Занюк С. С. Психологія мотивації : навчальний посібник / С. С. Занюк. – К. : Либідь, 2002. – 304 с.
6. Ильин Е. П. Психология творчества, креативности, одаренности / Е. П. Ильин. – СПб. : Питер, 2011. – 448 с.
7. Психологія особистості: словник-довідник / за редакцією П. П. Горностая, Т. М. Титаренко. – К. : Рута, 2001. – 320 с.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.