Chystiakova L. A. The Project Method at Design And Technology Lessons in Terms of Reforming The New Ukrainian School.

// Наука і освіта.  2017.  №5. 61-66.


DOI:

Людмила Олександрівна Чистякова,
кандидат педагогічних наук, доцент кафедри
теорії і методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності,
Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка,
вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький, Україна


МЕТОД ПРОЕКТІВ НА УРОКАХ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ
В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ


АНОТАЦІЯ:

Реформування сучасної загальної середньої освіти, відображенням якого є Концепція «Нова українська школа», ставить за мету різнобічний розвиток, виховання і соціалізацію особистості, яка усвідомлює себе громадянином України, здатна до життя в суспільстві та до цивілізованої взаємодії з природою, має прагнення до самовдосконалення і навчання протягом життя, готова до свідомого життєвого вибору і самореалізації, трудової діяльності і громадянської активності. Суспільство потребує громадянина, який здатний до самоосвіти та самовдосконалення, вміє критично мислити, опрацьовувати різноманітну інформацію, використовувати набуті знання і вміння для творчого розв’язання проблеми, прагне змінити на краще своє життя і життя своєї країни. Реалії сучасного життя вимагають від технологічної освіти впровадження нових методів, прийомів і технологій навчання, до яких відноситься проектна технологія навчання. Основою проектної технології є розвиток в учнів пізнавальних навичок, критичного мислення, вміння самостійно конструювати свої знання й орієнтуватися в інформаційному просторі, що дає підстави називати її технологією нового постіндустріального суспільства. Особливої актуальності проблема теоретико-методологічних основ застосування проектної технології в навчанні набуває в зв’язку з прийняттям нової навчальної програми з трудового навчання. Впровадження методу проектів в навчально-трудову діяльність учнів дозволяє оптимізувати навчальний процес, полегшити засвоєння учнями нового матеріалу. У статті розкрито сутність методу проектів, визначено його основні завдання, види і структуру проектів, які впроваджуються на уроках трудового навчання, детерміновано роль учителя в проектно-технологічній діяльності, подано вимоги, яких слід дотримуватися і вчителеві, і учневі при виборі об’єкта проектування.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

метод проектів, трудове навчання, проектна технологія, проектно-технологічна компетентність, творча діяльність.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1.Дьюи Дж. Школа и общество / Джон Дьюи. – М.: Работник просвещения, 1992. – 48с.
2. Коберник О. М. Методика організації проектно-технологічної діяльності учнів на уроках трудового навчання / О. М. Коберник, С. М. Ящук. – Умань, 2001. – 80 с.
3.Коберник О. М. Трудове навчання в школі: проектно-технологічна діяльність. 5-12 класи / За заг. ред. О. М. Коберника, О. М. Коберник, В. В. Бербец, Н. В. Дубова та ін. –Х.: «Основа», 2010. – 256 с.
4.Левитов Н. Д. Психология труда / Н. Д. Левитов. – М. : Учпедгиз, 1963. – 340 с.
5.Сергеев И. С. Как организовать проектную деятельность учащихся: Практическое пособие для работников общеобразовательных учреждений / И. С. Сергеев. – 6-е изд., испр. и доп. – М. : АРКТИ, 2008. – 80 с.
6.Трудове навчання 5-9 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://mon.gov.ua/activity/education/zagalnaserednya/navchalni-programi-5-9-klas-2017.html
7.Ящук С. М. Виконання основних етапів проектування на уроках трудового навчання / С. М. Ящук // Трудова підготовка в закладах освіти. – 2003. – № 2. – С. 13-16.
8.Knoll M. Projekt Method / M. Knoll // Encyclopedia of Education Theory and Philosophy. – Thousend Oaks, CA: Sage 2014. – Vol. 2.
9.Robert T. Howell. The Importance of the Project Method in Technology / T. Robert Howell // Education Journal of Industrial Teacher Education. – 2003. – Volume 40. – Number 3.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.