Mukhina A. Yu. Awareness of Physiological Differentiation and Functional Peculiarities of Men and Women in Mentally Retarded Adolescent Girls.

// Наука і освіта.  2017.  №3. 41-44.

Анастасія Юріївна Мухіна,
кандидат психологічних наук, доцент кафедри дефектології та психологічної корекції,
Луганський національний університет імені Тараса Шевченка,
пл. Гоголя, 1, м. Старобільськ, Україна


УЯВЛЕННЯ ПРО ФІЗІОЛОГІЧНУ ДИФЕРЕНЦІАЦІЮ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ
ЧОЛОВІКІВ І ЖІНОК У ДІВЧАТ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ З ПОРУШЕННЯМИ ІНТЕЛЕКТУ


АНОТАЦІЯ:

У статті презентовано результати констатуючого експерименту щодо сформованості когнітивного компоненту знань стосовно диференціації фізіологічних і функціональних особливостей чоловіків і жінок у дівчат підліткового віку з розумовою відсталістю. Проаналізовано та порівняно результати двох вікових груп дівчат з розумовою відсталістю, а саме молодшого підліткового віку (11-13 років) і старшого підліткового віку (14-16 років) з метою встановлення наявності або відсутності динаміки формування уявлень про свою та протилежну стать. За результатами проведеного дослідження було виявлено низький рівень знань щодо будови тіла, диференційних ознак маскулінності та фемінності. Дівчата характеризувалися сформованістю хибних уявлень про статевий акт, вагітність та зґвалтування. Вони не вважають за необхідне користуватися засобами контрацепції і мають міфічні уявлення про їхні функціональні особливості. Також з’ясовано, що впродовж всього підліткового віку дівчатами з розумовою відсталістю не диференціюються внутрішні якості чоловіків і жінок. Знання про фізіологічні та психологічні якості чоловіків у розумово відсталих дівчат значно нижче, ніж знання про жінок. Дуже часто відношення до хлопців і чоловіків або недиференційоване або негативне, що пояснюється відсутністю повної родини у багатьох дівчат із розумовою відсталістю, а також пояснювально-залякувальним характером бесід, що проводять вчителі у школі. Встановлено, що чим вище рівень інтелектуального розвитку дівчат, тим більш диференційовані емоційні реакції щодо себе й свого тіла, розвинена сором’язливість і моральність. Аналіз отриманих результатів показує, що для розумово відсталих дівчат-підлітків загалом характерне прийняття свого тіла та своєї ролі. Однак, низький рівень ознайомлення з психо-фізіологічними особливостями жіночої і чоловічої статі, диференціації жіночих і чоловічих рис не дає можливості повною мірою освоїти процес ідентифікації, що зумовлює ряд проблем: недбайливе ставлення до себе, до свого тіла й зовнішності; негативне ставлення до осіб протилежної статі (батько, хлопці), до статевого життя; відсутність у поведінці соціально схвалюваних моделей жіночої поведінки.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

стать, роль, ідентичність, фізіологічні особливості, маскулінність, фемінність.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Вихователю про психологію та поведінку сексуального розвитку дитини: Науково-методичний збірник / За ред.Т. В. Говорун.-К.: Інститут змісту і методів навчання, 1996. – 168с.
2. Заиграева Н. В. Гендерная социализация и полоролевые представления подростков с интеллектуальной недостачностью / Н. В. Заиграева // Дефектология. – 2007. – №2. – С. 46-51.
3. Нугаева О. Г. Определение понятия «нарушения половой идентификации» / О. Г. Нугаева // Совершенствование коррекционно-развивающей работы с детьми в специальных учреждениях / Под ред. В. В. Коркунова; Урал. гос. пед. ун-т; Ин-т спец. обря. – Екатеринбург, 2002. – С. 23-31.
4. Синьов В. М. Психологія розумово відсталої дитини: підручник / В. М. Синьов, М. П. Матвєєва, О. П. Хохліна. – К. : Знання, 2008. — 359 с.
5. Шипицына Л. М. «Необучаемый» ребенок в семье и обществе: учеб.пособие для учит., студ пед инст по спец. «Дефектология» / Л. М. Шипицына. – М. : СПб., Речь, 2005. – 486.
6. Носов Н. Н. Формирование неадекватной самоидентичности и агрессивность / Н. Н. Носов // Вопросы психического здоровья детей и подростков/ 2003 (3), №1. – М. : Просвещение, 1991. – 127с.
7. Романова В. Г. Особливості статеворольових стереотипів підлітків / В. Г. Романова // Практична психологія та соціальна робота. – 2000. – № 8. – С. 39-43.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.