Курова А. В. Особливості впливу часової перспективи на основні складові самоефективності.

// Наука і освіта.  2017.  №11. 92-97.


DOI:

Анастасія Володимирівна Курова,
кандидат психологічних наук,
старший викладач кафедри соціології та психології,
Національний університет «Одеська юридична академія»,
вул. Академічна, 2, м. Одеса, Україна


ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ЧАСОВОЇ ПЕРСПЕКТИВИ НА ОСНОВНІ СКЛАДОВІ САМОЕФЕКТИВНОСТІ


АНОТАЦІЯ:

Незважаючи на велику роль самоефективності в житті людини, проблема теоретичного та емпіричного дослідження цього явища не може бути визнана розробленою в повному обсязі. Спрямованість особистості на пізнання та реалізацію своїх внутрішніх резервів і можливостей визначає її самоефективність. Розвиток самоефективності є надзвичайно важливим, оскільки сучасному громадянину необхідно не лише бути обізнаним у сферах спілкування та діяльності, необхідно вірити в ефективність своєї особистості. Саме тому сьогодні висуваються підвищені вимоги до рівня розвитку особистості. Метою статті є аналіз результатів емпіричного дослідження впливу часової перспективи на основні складові самоефективності особистості. Констатовано, що орієнтація особистості у часі пов’язана з особливостями складових самоефективності. Так, досліджувані, орієнтовані на теперішній та минулий час, виявилися сміливими в оцінках ймовірності досягнення успіху у духовній сфері, успішними, цілеспрямованими та наполегливими в результатах досягнення матеріальних, соціальних та особистісних благ. Порівняно з респондентами зі спрямованістю на майбутнє, сприймали життя як процес набуття досвіду, процес боротьби за нові знання та право впливати на результат власної діяльності. Також досліджувані зі ставленням до минулого та теперішнього часу виявляли здатність рефлексії власного минулого з метою осмислення помилок та накопичення досвіду.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

особистість, самоефективність, міжособистісне спілкування, рівень онтогенетичної рефлексії, часова перспектива особистості.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Бандура А. Теория социального научения / Альберт Бандура. — СПб. : Евразия, 2000. – 320 с.
2.Бояринцева А.В. Тест на самоэффективность / А.В. Бояринцева// Психология развития конкуренто-способной личности. – Воронеж: Изд. НПО "МОДЕК", 2003. – С. 217-219.
3.Зимбардо Ф. Парадокс времени: новая психология времени, которая улучшит вашу жизнь / Ф. Зимбардо, Дж. Бойд. – СПб.: Речь, 2010. – 352 с.
4.Климчук В.О. Внутрішня мотивація учбової діяльності: теорія, методика, програма розвитку / В.О. Климчук, В.В. Горбунова. – ЖДУ ім. І.Франка, 2014. – 211 с.
5.Крайг Г. Психология развития / Г. Крайг, Д. Бокум. 9-е изд. – СПб.: Питер, 2005. – 940 с.
6.Леонтьев Д.А. Тест смысложизненных ориентации (СЖО) / Д.А. Леонтьев. – М.: Смысл, 2000. – 18 с.
7.Леонтьев Д.А. Тест жизнестойкости / Д.А. Леонтьев, Е.И. Рассказова. – М.: Смысл, 2006. – 134 с.
8.Орбан-Лембрик Л.Е. Соціальна психологія / Л.Е. Орбан-Лембрик. – К. : Академвидав, 2005.– 448 с.
9.Титаренко Т.М. Сучасна психологія особистості / Т.М. Титаренко. – К.: Каравела, 2013. – 372 с.
10.Фетискин Н.П. Социально-психологическая диагностика развития личности и малых групп / Н.П. Фетискин, В.В. Козлов, Г.М. Мануйлов. - М.: Изд-во Института Психотерапии, 2002. – 490 с.
11.Юнг К.Г. Психология бессознательного / К.Г. Юнг. – М.: Наука, 1994. – 253с.
12.Flammer A. Developmental analysis of control beliefs / A. Flammer. – N.Y: Cambridge University Press, 1995.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.