Хоржевська І. М. Професіоналізм та професійний розвиток особистості.

// Наука і освіта.  2016.  №11. – 55-60.

Інна Михайлівна Хоржевська,
кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології,
Чорноморський державний університет імені Петра Могили,
вул. Десантників, 10, м. Миколаїв, Україна 


ПРОФЕСІОНАЛІЗМ ТА ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК ОСОБИСТОСТІ


АНОТАЦІЯ:

Розвиток професіонала є результатом формування особистості в професійній діяльності й професійних вза- ємодіях, а також в особистісному просторі. Професіоналізм – це сполучення загальної освіти з уміннями і нави- чками, що здобуваються у процесі роботи у конкретній організації, у специфічних умовах розподілу та органі- зації праці. Проблеми становлення особистості працівника, формування у нього позитивного ставлення до пра- ці, інтересу до змісту роботи, задоволеності працею є актуальною і в теоретичному і в практичному розумінні. У процесі діяльності відбувається формування особистості, складається її індивідуальність, виробляється сис- тема відношень до світу, до суспільства, до себе. Особливе місце серед різноманітних видів соціальної діяльно- сті особистості займає професійна діяльність. Саме професійна діяльність надає більшості людей можливість задовольнити все різноманіття своїх потреб, розкрити свої здібності, ствердитися як особистість. Професійний розвиток може проявлятися і як негативна зміна особистості у процесі існування індивіда у професійному сере- довищі або засвоєння професійного досвіду. Під професійним становленням розуміється індивідуальний особистісний процес, основним елементом якого є особистий вибір. Професійна підготовка може вважатися повноцінною та діючою, якщо вона доповнюється постійним прагненням до професійного зростання. Професі- оналізм визначається як вищий щабель у розвитку людини як суб’єкта пізнання, праці, спілкування. При цьому критерієм рівня професіоналізму є ступінь відповідності знань, умінь і навичок фахівця сучасним досягненням науки та практики у цій області. Професіоналізм як найважливіша акмеологічна категорія розглядається, у ши- рокому контексті: у діяльнісному та особистісному проявах. Професійний розвиток особистості пов’язаний з розвитком особистості взагалі, із засвоєнням нового досвіду, знань, вмінь та із трансформацією мотивації й інтересів конкретної людини.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

професіоналізм, особистість фахівця, професійне становлення особистості, особистісний розвиток.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. Ананьев Б. Г. Избранные психологические тру- ды: в 2 т. / Б. Г. Ананьев. – Москва : Педагогика, 1980. – Вып.1 / Изд. А. А. Бодалева, Б. Ф. Ломова. – 338 с.
2. Выготский Л. С. Проблема возраста / Собр. соч. в 6 т. / Л. С. Выготский. – Т. 4. – Москва : Педа- гогика, 1984. – С. 244-269.
3. Климов Е. А. Профессиональное самоопреде- ление / Е. А. Климов. – М., 2004. – 120 с.
4. Кон И. С. В поисках себя : личность и ее само- сознание / И. С. Кон. – Москва : Политиздат, 1984. – 335 с.
5. Корнеева Л. Н. Психологический аспект влия- ния профессиональной деятельности на личность / Л. Н. Корнеева . – М. : Просвещение, 1991. – 218 с. 
6. Кузьмина Н. В. Оценка профессиональной дея- тельности учителя / Н. В. Кузьмина. – М. : Высш.шк., 1990. – 208 с.
7. Маркова А. К. Мотивация специалиста. Пути освоения профессиональной деятельности / А. К. Маркова. – М., 1996. – 152 с.
8. Психологическое обеспечение профессиональ- ной деятельности / Изд. Р. С. Никифоровой. – Санкт- Петербург., 2004. – 360 с.
9. Самоукина Н. В. Психология и педагогика профессиональной деятельности / Н. В. Самоукина. – М. : “Тандем”, 1999. – 352 с. 

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.