Тетяна Захаріна РЕІНТЕГРАЦІЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЯК СКЛАДНИК СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ТА СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

// Наука і освіта.  2023.  №2. – 27-33.

Тетяна Захаріна,
кандидат педагогічних наук, доцент,
Національний університет «Чернігівська політехніка»,
вул. Шевченка, 95, м. Чернігів, Україна,
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-0357-745


РЕІНТЕГРАЦІЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЯК СКЛАДНИК СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ТА СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ


АНОТАЦІЯ:

У статті розглядаються особливості організації соціальної політики держави з питань реінтеграції військовослужбовців та ветеранів. Проведено аналіз провідних наукових досліджень з області соціології та психології, визначено ключові потреби військовослужбовців як окремої соціальної категорії. Розкрито основні проблеми на шляху реінтеграції військовослужбовців до цивільного життя та значення ефективної реінтеграції для добробуту суспільства. Сформовано основні рекомендації щодо планування соціальної політики держави в напрямку реінтеграції військовослужбовців та ветеранів. Представлено результати емпіричного дослідження, що проведено шляхом анкетування військовослужбовців, які станом на момент опитування перебувають на ротації або лікуванні. Результати опитування визначають ключові характеристики даної соціальної групи, виявляють рівень самооцінювання військовими власного соціального статусу, якості життя, готовності до цивільного життя та потреби в соціальній підтримці з боку держави. Мета статті полягає у вивченні особливостей життєвого устрою та актуальних проблем військовослужбовців і ветеранів та розробці на їх основі науково-обґрунтованих рекомендацій щодо вдосконалення соціальної політики й планування соціальної роботи щодо реінтеграції зазначеної категорії громадян. Основними завданнями визначено наступні: здійснити теоретико-методологічний аналіз наукової літератури та нормативно-правової бази, що регламентує соціальну політику та визначає напрямки соціальної роботи з реінтеграції військовослужбовців; вивчити ключові характеристики та актуальні потреби досліджуваної групи, що визначають особливості соціальної реінтеграції військовослужбовців; запропонувати науково-обґрунтовані рекомендації щодо вдосконалення соціальної політики та заходів соціальної підтримки, спрямованих на забезпечення реінтеграції даної соціальної групи та підвищення рівня їх адаптованості в сучасному суспільстві. Для досягнення поставленої мети та вирішення завдань було використано теоретичні, емпіричні та статистичні методи дослідження. У висновках підтверджено, що переважна більшість військовослужбовців має складнощі з процесом адаптації до цивільного життя, оскільки розглядає звільнення зі служби як зниження власного соціального статусу. Зазначено, що військовослужбовці мають потребу в соціальній підтримці з боку держави на шляху реінтеграції в соціальні процеси, однак оцінюють соціальну політику держави в цьому напрямку як недостатньо ефективну. Новизна дослідження полягає в узагальненні та об’єктивному аналізі теоретичного матеріалу, що містить джерела з галузі соціально-психологічної науки й законодавчі акти, що регламентують соціальне забезпечення військовослужбовців, та результатів емпіричного дослідження.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

військовослужбовці, ветерани, реінтеграція, цивільне життя, соціальна політика, соціальна робота, потреба, соціальна підтримка.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1. From “Memory Wars” to a Common Future: Overcoming Polarisation in Ukraine / A. Applebaum, P. Pomerantsev, S. Gaston, M. Montague, N. Gumenyuk, J. Barbieri, A. Oliinyk, O. Lemishka, Y. Hrytsak. LSE–Arena, July 2020. URL: https://www.lse.ac.uk/iga/assets/documents/ArenaLSE-From-Memory-Wars-to-a-Common-Future-Overcoming-Polarisation-in-Ukraine.pdf (дата звернення: 18.05.2023).

2. Flack M., Kite L. Transition frommilitary to civilian: Identity, social connectedness and veteran wellbeing. PLoS ONE. 2021. Vol. 16(12). Р. 0261634. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0261634.
3. The effects of the incompatible “Soldier” identity upon depression informer Australian Army personnel / M. Kreminski, M. Barry, M. Platow. J Mil Veterans Health. 2018. Vol. 26(2). Р. 51–59. Available from: https://jmvh.org/article/the-effects-of-the-incompatible-soldier-identity-upondepression-in-former-australian-army-personnel (дата звернення: 28.05.2023).
4. The health and wellbeing needs of veterans: arapid review / C. Oster, A. Morello, A. Venning, P. Redpath, S. Lawn. BMC Psychiatry. 2017. Vol. 17(1). Р. 414. https://doi.org/10.1186/s12888-017-1547-0 PMID:29284431

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.