Skok A. G., Shlimakova I. I. Manipulative Influence Application in Work by Research-Pedagogical Staff.

// Наука і освіта.  2017.  №11. 86-91.


DOI:

Алла Георгіївна Скок,
кандидат психологічних наук, доцент, декан психолого-педагогічного факультету,
Ірина Іванівна Шлімакова,
кандидат психологічних наук, доцент, завідувач кафедри екологічної психології та соціології,
Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка,
вул. Гетьмана Полуботка, 53, м. Чернігів, Україна,


МАНІПУЛЯТИВНИЙ ВПЛИВ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПЕДАГОГІЧНИХ ТА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ


АНОТАЦІЯ:

Актуальність теми зумовлена поширенням тенденції вживання деструктивних технологій маніпулятивного впливу у різних сферах соціальної взаємодії. Особливо гостро проблема деструктивних маніпуляцій постає в освітній сфері, де використання педагогами макіавеллістичних технік негативно позначається як на процесі гуманізації освітнього простору загалом, так і на формуванні особистості нового часу зокрема. Мета статті полягає у досліджені зв’язків між психодинамічними проявами темпераменту та схильністю до маніпулювання у науково-педагогічних працівників. Також важливим для авторів було осмислення принципів гуманізації освіти у контексті переходу від педагогіки авторитарності до педагогіки конструктивного маніпулювання. Діагностичні вимірювання здійснювалися у вимірювальній системі Q-даних (методики «Шкала маніпулятивного ставлення» Банта, «Спрямованість особистості у спілкуванні» С. Братченка та «Опитувальник структури темпераменту» В. Русалова). На підставі отриманих результатів визначено, що усі категорії досліджуваних запобігають до маніпуляцій, такі дії виражені у них на середньому рівні з тенденцією до високих, при цьому найменше маніпулюють викладачі університетів, більш за всіх – директори. У процесі педагогічної взаємодії викладачі орієнтуються переважно на рівноправне спілкування, взаєморозуміння та комунікативну співпрацю, авторитаризм у спілкуванні найчастіше спостерігається у директорів. Існують зв’язки між комунікативним авторитаризмом та маніпулятивними впливами педагогів. Також встановлено статистично значущі зв’язки між маніпулятивним ставленням науково-педагогічних працівників та соціальною ергічністю; маніпулятивним ставленням та соціальною пластичністю і темпом. Тобто маніпулятивні тенденції педагогів взаємопов’язані з цими психо-динамічними проявами темпереманту. З урахуванням цього виокремлено чотири типи педагогічних працівників за ознаками використання технік маніпулятивного впливу: «Індиферентні», «Конформні», «Діалогічні» та «Авторитарні». Викладачі вищої школи пішли на крок вперед на шляху гуманізації освітнього простору, проте відлуння авторитарної системи середньої освіти гальмує процес підготовки майбутніх спеціалістів у контексті гуманістичної моделі нового типу. У зв’язку з цим виникає проблема неперервності гуманістично зорієнтованого освітнього середовища. Одним із пріоритетних завдань підготовки майбутніх педагогів є формування у них навичок педагогів типу «Діалогічні». Реалізація цього завдання вбачається через упровадження в освітній простір вищого навчального закладу принципів гуманітаризації, фундаменталізації та гуманізації.


КЛЮЧОВІ СЛОВА:

вплив, маніпулювання, макіавеллізм, гуманітаризація, фундаменталізація, гуманізація.


ПОВНИЙ ТЕКСТ СТАТТІ:

 


ЛІТЕРАТУРА:

1.Гарифуллин Р. Иллюзионизм личности как новая философско-психологическая концепция / Р. Гарифуллин // Психология обмана, манипуляций, кодирования. – Йошкар-Ола, 1997.
2.Бессновов Б. История и философия науки: учебное пособие / Б. Бессонов. – БМ.: Издательство «Юрайт»; ИД «Юрайт», 2010. – 395 с.
3.Доценко Е. Л. Психология манипуляции: феномены, механизмы и защиты / Е.Л. Доценко. – М.: ЧеРо, Издательство МГУ, 1997. – 344 с.
4.Кара-Мурза С. Г. Маніпуляція свідомістю: навчальний посібник / С. Г. Кара-Мурза. – К.: Оріони, 2006. – 528 с.
5. Михайлова Н.Н. Педагогика поддержки: учебно-методическое пособие / Н.Н. Михайлов, С.М. Юсфин. – М.: МИРОС, 2001. – 208 с.
6.Сидоренко Е.В. Тренинг влияния и противостояния влиянию / Е. В. Сидоренко. – СПб.: Речь, 2004. – 256 с.
7.Соснин В.А. Учимся общению: взаимопонимание, взаимодействие, переговоры, тренинг / В.А. Соснин, П.А. Лунев. – М., 1993. – 156 с.
8.Шейнов В.П. Психология манипулирования / В.П. Шейнов. – Минск : Харвест, 2010. – 704 с.
9. Goodin R.E. Manipulatory politics / R.E. Goodin. – Yale. U. Pr. N. Haven; L, 1980. – 250 p.
10.Hayes N. Principles of social psychology / N. Hayes. – Hove, Hillsdale : Lawrence Erlbaum Ass., 1993. – 168 p.0
11.Freire P. Pedagogy of the oppressed / P. Freire. – Continun, N.Y., 1990. – 186 p.

         

       
   
   
         

 

©2024 Університет Ушинського. Всі права захищені, мабуть.