УДК 37.036+37.037

О. П. Романчук, В. Г. Тодорова, К. В. Власенко

ФІЗИЧНИЙ РОЗВИТОК ТА ФІЗИЧНІ ЗДІБНОСТІ ДІВЧАТ

ПРЕ- ТА ПУБЕРТАТНОГО ВІКУ

 

У статті проаналізовано рівень розвитку фізичних здібностей дівчат пре- та пубертатного віку з урахуванням окремих показників фізичного розвитку. Встановлено, що з 10 до 13 років прояв гнучкості, сили, бистроти та спритності має суттєві відмінності в дівчаток з різною довжиною тіла, співвідношенням м'язової і жирової тканини та індексом маси тіла.

Ключові слова: фізичні здібності, фізичний розвиток, дівчата.

 


Актуальність. Процес розвитку фізичних якостей школярів тісно пов’язаний з формуванням рухових навичок і зумовлений обсягом і характером рухової активності дитини. Від рівня розвитку рухових якостей залежать результати виконання таких природних рухів, як біг, стрибки, метання, плавання та ін., однак відбувається він гетерохронно. У дівчаток у препубертатний та пубертатний періоди відзначається виражена дисоціація їх розвитку, зумовлена істотними перебудовами обміну речовин за впливу вікових фізіологічних змін діяльності ендокринної системи.

Застосування стандартних форм і методів фізичного виховання сприяє досягненню різних тренувальних ефектів, які мають позитивний і негативний вплив на розвиток організму.

Метою дослідження було визначення взаємозв’язків між параметрами фізичного розвитку і фізичної підготовленості, а саме, розвитком бистроти, гнучкості і сили в дівчат препубертатного та пубертатного віку з урахуванням співвідношення м’язового та жирового компонентів маси тіла.

Методи дослідження. Були обстежені 219 дівчат віком від 10 до 13 років, які займаються фізичною культурою за загальноосвітньою програмою. Для визначення довжини тіла, індексу маси тіла (ІМТ), відношення відсотка скелетних м’язів до відсотка жиру в організмі використовувались традиційні методи антропометрії із застосуванням ростоміру з точністю до 0,5 см, терезів, сантиметрової стрічки, динамометра та жироміра "ОМРОН". Оцінка результатів проводилась згідно з центильними таблицями, яка передбачала розподіл усіх цих параметрів з урахуванням віку, де першому рангу відповідало потрапляння параметра в діапазон від 0 до 5%  зустрічності результатів, другому – 5-25%, третьому – 25-75%, четвертому – 75-95% і п’ятому – 95-100%.

Для визначення розвитку бистроти використовувався тест "біг на 30 м", розвитку сили – "підтягування на низькій поперечині", гнучкості – "нахил вперед з положення сидячи". Результати тестування оцінювались за 5-ти бальною шкалою.

Аналізуючи рівень розвитку швидкості в дівчат з пересічною довжиною тіла, можна відмітити, що в усіх вікових групах (10 - 13 років) ця фізична якість за більшістю результатів знаходиться на низькому та нижче середнього рівнях (рис. 1. а, б, в, г). У 15 % випадків спостерігається посередній розвиток швидкості. Результатів вище середнього і високого в 10, 11, 13 років взагалі не зустрічались, а в дівчат 12 років із пересічною довжиною тіла рівень вище середнього та високий розвитку швидкості зустрічався вкрай рідко в 2,6 %, та в 5,1% випадків, відповідно. Щодо низькорослих дівчат, то вони за рівнем прояву швидкості практично не відрізняються від результатів у дівчат з пересічною довжиною тіла за винятком 12-ти річного віку, в якому високий рівень даної якості зустрічається у 5% випадків (рис. 1. в). У високорослих дівчат 10 та 11 років відзначається тільки низький та нижче середнього рівень розвитку швидкості (рис. 1. а, б). У 13 років в 100% випадків він є низьким (рис. 1. г), не зважаючи на те, що у 12 річному віці у високорослих дівчат низький рівень визначався тільки в 16,7% випадків, а високий – у 33,3 % випадків (рис. 1. в). Тобто, можна припустити, що в препубертатному віці прояв швидкості є високим, а в пубертатному – суттєво зменшується.

Силові якості в дівчаток 10 років з різною довжиною тіла за більшістю результатів знаходиться на низькому, нижче середнього та середньому рівнях. Лише в низькорослих дівчаток спостерігається результат вище середнього в 40% випадків (рис. 2. а). У той же час в 11-річних дівчаток з різною довжиною тіла розвиток сили в більшості випадків знаходиться на вище середнього та високому рівні (рис. 2. б). У 12 річному віці відзначаються відмінності в розвитку сили залежно від довжини тіла, які характеризуються дисоціацією розвитку у високорослих дівчат 50% низький та високий рівень, у низькорослих переважно низький розвиток, у дівчат з пересічними параметрами довжини тіла – переважно низький та нижче середнього. У 13 років тільки в дівчат з високим зростом зустрічаються варіанти високого та вище середнього розвитку сили (у 20% випадків, відповідно), у той же час у низькорослих та дівчат з пересічною довжиною тіла розвиток сили рівномірно розподіляється між низьким, нижче середнього та середнім рівнями (рис. 2 г).


 

 

а                                                                             б

 

 

в                                                                                г

Рис. 1. Рівень розвитку бистроти з урахуванням довжини тіла і віку 10 років (а), 11 років (б),

12 років (в), 13 років (г)

 

 

а                                                                                      б

 

в                                                                      г

Рис. 2. Рівень розвитку сили з урахуванням довжини тіла і віку 10 років (а), 11 років (б), 12 років (в), 13 років (г)

 

 

а                                                                                                   б

 

                                             в                                                                                                      г

Рис. 3. Рівень розвитку гнучкості з урахуванням довжини тіла і віку 10 років (а),

11 років (б), 12 років (в), 13 років (г)

 


За розвитком якості гнучкості відзначається: у дівчат 10 років з різною довжиною тіла – у більшості випадків низький, нижче середнього та середній рівні, хоча в низькорослих і високорослих дівчаток варіанти вище середнього все ж зустрічаються, однак у незначній кількості випадків (рис. 3. а). В 11-річному віці незалежно від довжини тіла у більшості випадків відзначається низький, нижче середнього та середній рівень розвитку гнучкості за винятком високорослих, в яких у 41,2% випадків реєструються високі показники гнучкості (рис. 3. б). У 12-річному віці в дівчат з пересічним зростом та високих рівень гнучкості в більшості випадків є низьким – у 40% та 77,8% випадків та високим – у 28% та 11,1% випадків (рис. 3. в). У низькорослих дівчат найчастіше в 30% випадків – низьким (рис. 3в).

У дівчат 13 річного віку з пересічною довжиною тіла в більшості випадків рівень розвитку гнучкості низький (62,5%). У той же час у низькорослих дівчат гнучкість у 50% випадків відзначається на високому рівні. Достатньо інформативною виявилась відсутність у високорослих дівчат низьких результатів. Переважаючими були нижче середнього та вище середнього рівні, які відзначались у 33,3% випадків кожний, в той же час у 1/6 дівчат відзначався високий рівень розвитку гнучкості (рис. 3г).

Аналізуючи рівень розвитку швидкості в дівчаток  з різним співвідношенням м’язової і жирової маси, можна відзначити, що в усіх вікових групах (10-13 років) ця фізична якість у більшості випадків знаходиться на низькому та нижче середнього рівнях розвитку (рис. 4. а, б, в, г). Лише в дівчаток 12 років із значним переважанням м’язової маси зустрічається високий рівень розвитку швидкості в 33,3 % випадків.


 

 

а                                                                                                   б

 

в                                                                                                          г

Рис. 4. Рівень розвитку бистроти з урахуванням % м`язів / % жиру і віку 10 років (а), 11 років (б),

12 років (в), 13 років (г)

 

 

а                                                                        б

 

в                                                                            г

Рис. 5. Рівень розвитку сили з урахуванням % м`язів / % жиру і віку 10 років (а),

11 років (б), 12 років (в), 13 років (г)

 

 

а                                                                                б

 

в                                                                                  г

Рис. 6. Рівень розвитку гнучкості з урахуванням % м`язів / % жиру і віку 10 років (а),

11 років (б), 12 років (в), 13 років (г)

 


Розвиток сили в дівчаток 10 років у більшості випадків знаходиться на низькому, нижче середнього та середньому рівнях (рис. 5 а). Але в дівчаток із значним переважанням м’язової маси у 20% випадків відзначаються результати вище середнього. В 11-13 років у дівчаток із пересічним співвідношенням м’язової та жирової маси прояв силових якостей значно варіює в популяції, однак у більшості випадків знаходиться на низькому рівні (рис. 5. б, в, г). Достатньо інформативним виявилось те, що в дівчаток 12-ти річного віку високий рівень розвитку силових здібностей відзначався більш, ніж у 50% випадків незалежно від співвідношення м’язового та жирового компонентів.

Гнучкість у дівчаток 10-12 років з різним співвідношенням % м`язів / %жиру в більшості випадків знаходиться на низькому і нижче середнього та середньому рівнях. Однак у 28 % випадків у 12-ти річних дівчаток з посереднім співвідношенням % м`язів / %жиру рівень розвитку гнучкості високий (рис. 6. а, б, в.). У дівчат 13-ти річного віку рівень розвитку цієї якості варіює. Низький і нижче середнього рівень – у дівчат з середнім та високим співвідношенням % м`язів / %жиру. Високий прояв даної якості відзначається у 30% дівчат з посереднім співвідношенням, та 50% дівчат – з низьким (рис. 6 г).

Рівень розвитку швидкості в дівчат з різним ІМТ у всіх вікових групах (10 - 13 років) у більшості випадків є низьким та нижче середнього (рис. 7. а, б, в, г). Лише в 19,4 % дівчаток 11 років з середнім ІМТ рівень розвитку бистроти високий, високий він також у 41,7 % дівчаток 12 років з низьким ІМТ.

Розвиток сили в дівчаток 10 років з різним ІМТ у більшості випадків значно варіює (рис. 8. а.). У 11-ти річному спостерігається високий рівень розвитку цієї якості при всіх варіантах ІМТ у 50%, 67% та 54,5 % випадків (рис. 8. б.), а в 12 та 13 років розвиток сили знаходиться на низькому рівні незалежно від ІМТ (рис. 8. в, г.)

Гнучкість у дівчат 10-13 років з різним ІМТ є низькою (рис. 9. а, б, в, г).. Однак, у 12-ти річному віці високі результати відзначаються в дівчат із середнім ІМТ (16,7%), з низьким ІМТ (31%), з високим ІМТ (23,8%) (рис. 9. в), у 13 років із середнім ІМТ у 23,1%, з низьким ІМТ у 29% випадків (рис. 9. г).


 

  

а                                                                       б

  

в                                                                                 г

Рис. 7. Рівень розвитку бистроти з урахуванням ІМТ і віку 10 років (а), 11 років (б), 12 років (в), 13 років (г)

 

  

а                                                                                       б

 

в                                                                                                  г

Рис. 8. Рівень розвитку сили з урахуванням ІМТ і віку 10 років (а), 11 років (б), 12 років (в), 13 років (г)

а                                                                                             б

 

в                                                                                        г

Рис. 9. Рівень розвитку гнучкості з урахуванням ІМТ і віку 10 років (а), 11 років (б), 12 років (в), 13 років (г)

 


Висновки. Результати дослідження дозволили встановити, що в пре- та пубертатний період розвитку дівочого організму існують певні особливості прояву фізичних якостей. Наприклад, швидкість найбільше проявляється у віці 12 років у високорослих дівчат. У дівчат з низькою та посередньою довжиною тіла, не дивлячись на певне покращення прояву швидкості в цьому ж віці, на високому рівні вона проявляється тільки в 5% випадків.

Прояв сили найбільше виражений у середньорослих дівчат 11 років у 62,5 % випадків, у високорослих дівчат 12 років у 50% випадків, в 11-ти річних дівчаток з різним співвідношенням % м`язів / % жиру в 52,6%, 54,5 та у 58,3% випадків та в цьому ж віці в дівчат з різним ІМТ у 50%, 67% та у 54,5% випадків. Значний розвиток гнучкості спостерігається у низькорослих дівчат 13 років у 50% випадків та в дівчат цього віку з низьким співвідношенням %м`язів / %жиру в 50 % випадків.

У всіх інших вікових групах дівчат з різними параметрами фізичного розвитку прояв фізичних якостей відстає від належного.


 

ЛІТЕРАТУРА


1. Макарова Г.О. Спортивная медицина : [учебник для студентов] / Г.О. Макарова. М.: Советский спорт, 2009. – 478 с.

2. Платонов В.Н. Подготовка квалифицированных спортсменов / В.Н. Платонов. – М.: Физкультура и спорт, 1986. – 284 с.

3. Романчук О.П. Лікарсько-педагогічний контроль у оздоровчій фізичній культурі: [навчально-методичний посібник] / О.П. Романчук. – Одеса: В.В. Букаєв, 2010. – 206 с.


 

Подано до редакції  05.03.12

_____________